Kajárpéci Evangélikus Egyházközség

 

  • Lelkész: Smidéliusz András
  • Felügyelő: Budai András
  • Lelkészi hivatal elérhetőségei:
     

    9123 Kajárpéc, Fő u. 12.

    96/378372, 20/8248991

  • Lélekszám: 511
  • Részletek:
     

    KAJÁRPÉCI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

    9123 Kajárpéc, Fő u. 12.

    Smidéliusz András lelkész

    Budai András egyházközségi felügyelő

    Lélekszám: 511

    Honlap:http://kajarpec.lutheran.hu

    Istentisztelet: minden vasárnap 10:30 órakor

    Templom (9123 Kajárpéc, Fő u. 12)

    Az 1788-ban épült templom legutóbb 2000-ben lett teljes körűen felújítva, mivel a régi tetőzet ekkorra teljesen tönkrement: a korábbi fedélszék és tetőhéjazat helyett újat kapott az épület, pala helyett cserépfedéssel. 2003-ra készült el az orgona átépítése pneumatikusból mechanikussá.

                2013-ban a 225 éves évfordulóra készülve templomunk 100 éves szószékoltárának és orgonaszekrényének felújítását végeztette el gyülekezetünk. Az erősen szennyezett festett fafelületek tisztítása után, ahol szükség volt rá, retusálással, az előzőleg aranyfestékkel fedet, eredetileg azonban metálborítású motívumokon most újra metálozással történt a helyreállítás. A kilazult, helyenként törött rátét-díszek megerősítése és pótlása is megtörtént. Mindezek után fertőtlenítést és megfelelő felületkezelést kaptak a fafelületek. Végül oltárképünk tisztítására és újralakkozására került sor.

                A restaurátori munkákat megelőzően a templom belső falfelületeinek tisztasági festését, valamint az épület ablakainak újramázolását végeztette el a gyülekezet.

                Miután a korábbi évek erősen csapadékos téli hónapjai során kisebb beázásokat észleltünk az épületben, hamar kiderült, hogy a tető kúpcserepezésének javítására és a tetőkibúvó ablakok cseréjére is szükség van. 2013-ban ezeket a munkákat is elvégeztettük.

                Számokban kifejezve:

                A szószékoltár, orgona restaurálására 1.050.000,- Ft-ot,

                az oltárkép tisztítására 230.000,- Ft-ot,

                a templombelső tisztító meszelésére 490.000,-Ft-ot,

                a templomtető javítására és a tetőkibúvó ablakok cseréjére 130.000,- Ft-ot fordítottunk.

                Összességében 1.900.000,- Ft-ot, amit kizárólag önerőből finanszírozott a gyülekezet.

     

    FELPÉCI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG

    9122 Felpéc, Kossuth u. 4.

    Smidéliusz András helyettes lelkész

    Horváth Attiláné egyházközségi felügyelő

    Lélekszám: 365

    Honlap:http://felpec.lutheran.hu

    Istentisztelet: Minden vasárnap 8:45 órakor

    Templom (9122 Felpéc, Dózsa Gy. u.)

    A templom felújítása 2010 óta folyamatos.

    Az 1777-ben épült műemlék-templomot legutóbb 1978-ban újították fel. A folyamatos állagromlás miatt 2000-től történtek erőfeszítések az egyre sürgetőbbé váló újbóli felújításra. Pályázati forrásoknak és egy egyházi támogatásnak köszönhetően 2010-ben kezdődhettek el a tényleges munkálatok. ÚMVP támogatási keretből első ütemben az épület szigetelése, illetve a tömör stukatúr fafödém javítása, pótlása és tartósítása, majd az épület tetőcseréje történt meg. A régi palatető helyett cserép került a templomra. A megfelelő vízelvezetés megoldása szintén halaszthatatlan volt, hiszen a falak nedvesedését elsősorban a tetőről lecsorgó csapadékvíz okozta. E munkálatokat követte a világítás korszerűsítése és a belső felújítás, majd a – korábban sajnálatos módon megcsonkított – templompadok helyreállítása-megerősítése-pótlása. Az ablakok javítását, szükség szerinti cseréjét önerőből finanszírozta a gyülekezet. (Munkálatok összköltsége 57 millió forint.)

                A felújítás második fázisában a Darányi Ignác Terv 20 millió forintos támogatásának köszönhetően az épület tönkrement toronysisakját tudta újjáépíteni a gyülekezet. (Munkálatok összköltsége 24,6 millió forint.)

                A harmadik fázisban az EGYH-EOR-14 keretből nyert 8,5 millió forintból a templom falazott kerítésének (kovácsoltvas kapukkal), illetve bejárati ajtajainak felújítása történt meg.

                A külső homlokzat és az orgona felújítására az EGYH-EOR-16 keretből 22,3 millió forint támogatást nyert a gyülekezet, amelyet a MEE 5,7 millió forint önrésztámogatással egészített ki a külső homlokzat felújításának támogatására. Az orgonafelújítás munkálatai jelenleg is zajlanak, a homlokzati felújítás munkálatai pedig 2017 tavaszán kezdődnek.

    GYÖMÖREI EVANGÉLIKUS LEÁNYEGYHÁZKÖZSÉG

    9124 Gyömöre, Rákóczi u. 14.

    Smidéliusz András helyettes lelkész

    Ács Attila gondnok

    Lélekszám: 69

    Istentisztelet: minden hónap 2. és 4. vasárnapján 14 órakor

    Imaház (9124 Gyömöre, Rákóczi u. 14)

    Az 1949-ben épült imaház legutóbb 2010-ben felújítva.