Szétszórva bár, de törve nem

Missziói nap a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegyében

image

A Somogy-​Zalai Evangélikus Egyházmegye június 2-án, Csurgón tartotta meg missziói napját. Az eseményre mintegy kétszázötven ember regisztrált előzetesen, de még az utolsó héten is jelentkeztek gyülekezeti tagok.

A megtelt rendezvénysátorban hangosan zengett a közös ének, jó volt ilyen nagy közösségben hallgatni az igét, ünnepelni az úrvacsora szentségét. A Szentháromság ünnepe utáni első vasárnapon Isten igéjét Koczor György zalaistvándi lelkész hirdette Lukács evangéliuma 16,19–31 alapján, a gazdag és Lázár történetét idézve.

 02

 

Szétszórva bár, de törve nem – ezt a címet kapta a főelőadás, utalva az egyházmegye helyzetére is, melynek gyülekezetei nagy területen, két vármegye területén, meglehetősen szórványos helyzetben élnek és szolgálnak. Hasonló kihívások a bibliai időkben is voltak. Miként élte meg az ószövetségi zsidóság a diaszpóra létet, valamint az első keresztények hogyan élték még a helyzetüket úgy, hogy koruk társadalmában kisebbségben voltak? Kőszeghy Miklós, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Ószövetségi Teológia Tanszékének egyetemi tanára humoros, egyúttal mély előadásában a babiloni fogság és Ezékiel próféta történetén keresztül mutatta be, ahogyan a választott nép idővel elfogadta, hogy nem mindenki tér majd haza Jeruzsálembe, egy részük a diaszpórában fog élni. Mi biztosíthatja az ő megmaradásukat? – merült fel a kérdés, amire válaszként így fogalmazott az előadó: „Ha találnak egy alapot, egy olyan minimumot, amihez ha tartják magukat, akkor megmaradnak Isten népeként.”

Ezután Bácskai Károly, az EHE Újszövetségi Teológia Tanszékének docense többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy intézményes egyházként újra fel kell fedeznünk a katakombák kereszténységének karizmatikusságát, hiszen abban rejlik az első Krisztus-​követők hitének ereje.

Ezzel egy időben Végh Szabolcs tartott előadást gyermekeknek, akiket az egyházmegye felügyelője interaktív programra, közös éneklésre és táncra is hívott. Eközben az „Evangélikusok piacán” eredeti olasz pizza, lángos, sütemények és kávé, kézműves termékek közül választhattak a testvérek; az egyházmegye gyülekezetei pedig bemutatták sokszínű életüket.

03

A szolgálatainkat erősítő, egymással és Istennel megélt közösség lehetőségért nagy köszönet illeti a Csurgói Evangélikus Egyházközséget és Csurgó városát.

04

05