Örömteli indulás Krisztussal

Balatonfüreden lelkésszé avatták Riczinger Pétert

20230713 kiczinger peter ordinacio adami maria 12

Lelkész édesapjának áldásával, az ő nyomdokában indulhatott a szolgálatba Riczinger Péter, akit július 8-án ordinált Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke. A balatonfüredi templomban tartott ünnepségen Gabnai Sándor helyi lelkész mellett az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében Korányi András egyetemi tanár vett részt a liturgiában. Az istentiszteletet színesítette a helyi kórus szolgálata, valamint a lelkészjelölt teológustársainak és a gyülekezet ifjúságának közös éneke.

20230713 riczinger peter ordinacio adami maria 11 copy 1

A püspök a belátás fontosságáról, a munkában való örömről és a nekünk jutott kegyelemről beszélt a meghívón is szereplő Préd 3,22a alapján. „Krisztus veled jár, ez teszi örömtelivé az indulást is – fogalmazott. – Annak a hírnökei vagyunk, hogy olyasmit ad nekünk Isten, ami nem jár, és mégis jut.”

A lelkészi eskü elhangzása után a jelen lévő szolgatársak kérték Isten áldását ifjú kollégájuk életére, majd az istentisztelet zárásaként Riczinger Péter az édesapjával, Riczinger József nyugalmazott lelkésszel együtt osztott úrvacsorát a gyülekezetnek.

Az alkalomhoz kapcsolódó közgyűlésen Szemerei János püspök átadta az ordinációs oklevelet és az első szolgálati megbízást a frissen felavatott lelkésznek. A köszöntők sorában jókívánságait fejezte ki Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő, Polgárdi Sándor, a Veszprémi Egyházmegye esperese, valamint Bóka István, Balatonfüred város polgármestere. A hittudományi egyetem nevében Korányi András professzor, a hatodéves gyakorlóhelyül szolgáló kispesti közösség részéről pedig Deák László lelkész szólt.

20230713 kiczinger peter ordinacio adami maria 2

A felnevelő gyülekezet ajándékait – köztük Péter egy gyermekkori rajzát – Gabnai Sándor lelkész és Kiss Péter József felügyelő nyújtotta át. A család nevében Riczinger József személyes szavakkal emlékeztette fiát arra, hogy számára mindig Isten dicsősége legyen az első. Végül – felesége és kislánya kíséretében – Riczinger Péter mondott köszönetet mindazoknak, akik támogatták a szolgálatba lépéséig vezető úton.

20230713 riczinger peter ordinacio adami maria 3 copy 1

Riczinger Péter 1996-ban született Veszprémben. Lelkészgyerekként nőtt fel, így a balatonfüredi evangélikus gyülekezet kisgyermekkorától fogva meghatározó része volt az életének. A balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Idegenforgalmi Szakközépiskolában érettségizett, 2016-ban nyert felvételt az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakára. A 2019–2020-as tanévben a Trinity Lutheran Seminary ösztöndíjas hallgatója volt az Egyesült Államokban, az Ohio állambeli Columbusban. Hatodéves gyakorlatát a budapest-kispesti gyülekezetben töltötte Deák László lelkész mentorsága alatt. Az egyetemen ismerte meg Garai Szilvia teológushallgatót, akivel 2021-ben kötöttek házasságot, 2022 nyarán született meg kislányuk, Ida Manna. Ordinációja után a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központban, illetve a Szombathelyi Evangélikus Egyházközségben kezdi meg szolgálatát beosztott lelkészként.

20230713 riczinger peter ordinacio adami maria copy 1