Kiállítás a soproni teológiai fakultásról

Megelevenedik a soproni teológiai fakultás múltja - Kamarakiállítás a Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárban

kamarakiállítás a soproni teológiai fakultásról

 

A soproni teológiai fakultás (1923–1951) emlékei címmel nyílt időszaki kiállítás június 16-án az egyházunk budapesti székházában található Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárban. A tárlat különleges relikviák segítségével vezeti be az érdeklődőket az egyetemi szintű evangélikus lelkészképzés első évtizedeibe.

A magyar nyelvű evangélikus lelkészképzés meghatározó időszakát dolgozta fel és mutatja be tárgyi emlékek segítségével az Evangélikus Országos Levéltár legújabb, őszig látogatható kamarakiállítása.

A soproni teológiai fakultás hatása máig ható, ugyanis mind a teológiai tanítás színvonala, mind az ottani lelkiség meghatározza hazai teológiai gondolkodásunkat – emelte ki a kiállítás megnyitóján Csepregi Zoltán történész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) rektora. Beszédében arra is kitért, hogy mindez abban is tetten érhető, hogy „a Sopronban végzett teológusnemzedék tartotta életben az evangélikus egyházat közel egy évszázadon keresztül”. 1950-ben a kommunista hatalom a hittudományi kart leválasztotta az egyetemről, létrejött a Sopronból Budapestre telepített Evangélikus Teológiai Akadémia, ennek jogutódja az EHE.

A kiállítás megnyitóján Lackner Pál, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója és a kiállítás egyik kurátora, Czenthe Miklós levéltárvezető vezette körbe az érdeklődőket. A tárlat az országos gyűjtemény munkatársainak – Czenthe Miklós, Csermelyi József, Kertész Botond, Lackner Pál, Ulakcsai Zoltán és Zászkaliczky Zsuzsanna – alapos munkájával készült el.

Először a soproni fakultás megalakulásának előzményeivel ismerkedhet meg a látogató. Térkép mutatja azokat a városokat – többek között Eperjest, Pozsonyt, Selmecbányát, Lőcsét –, amelyek az elmúlt évszázadokban az evangélikus lelkészképzés színhelyei voltak. Egy tablóról megtudjuk: „Az első világháború után az egyház és az állam közti tárgyalások során határozták el, hogy a pécsi Erzsébet Tudományegyetem karaként, Sopronban fogják a hittudományi fakultást létrehozni. A kar alapkövét 1922. december 18-án tették le, az első tanév 1923-ban indult. A teológiai tárgyakon túl a német és a tót (szlovák) nyelvet is tanították mint a hazai evangélikusság beszélt nyelveit, valamint közismereti tárgyakból is voltak előadások.” Többek között egyetemi tablók, könyvek, pecsétnyomó láthatók ebből az időszakból.

Különlegesség a soproni hittudományi kar új épületét bemutató dokumentumok csoportja. A ház Sándy Gyula építész, műegyetemi tanár tervei alapján a Deák téren épült fel. Több fényképet is láthatunk az intézmény 1930-as avatásáról, illetve megtekinthető az épület tervrajza és a homlokzatáról készült fotó; fényképek tanúskodnak arról is, hogy az avatáson Horthy Miklós kormányzó és Klebelsberg Kunó kultuszminiszter is megjelent.

A további tárlókban számos különleges dokumentumot és tárgyi emléket helyeztek el. Ilyen többek között a tanári kar tudományos munkáját reprezentáló összeállítás; többek között Jánossy Lajos, Karner Károly vagy Payr Sándor munkáit láthatjuk, és ide került Sólyom Jenő táskaírógépe is. A soproni tanári kar tagjainak életrajzát, fényképét digitális tábláról is megismerhetjük.

A kiállítás a cserkészéletre is reflektál, valamint a végzett hallgatók munkáiból is válogat, egyebek mellett Keken András, Wolf Lajos (a későbbi Ordass Lajos püspök), Sztehlo Gábor, Zászkaliczky Pál egy-egy munkáját szemlélheti meg a látogató; láthatók az 1950-es években a teológiára járó hallgatónők, illetve az idén hetven éve végzett lelkészeink diplomamunkái is.

A soproni teológiai fakultás (1923–1951) emlékei című kiállítás előzetes bejelentkezéssel (az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen) szeptember 30-ig látogatható.