Finn vizit stafétabot-átadás előtt

Hazánkba látogatott Seppo Häkkinen püspök

Kilencéves testvérkapcsolat fűzi egymáshoz a Magyarországi Evangélikus Egyház Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületét és a Finnországi Evangélikus Egyház Mikkeli Egyházkerületét. Az erről szóló megállapodást 2014-ben Győrben írta alá a két püspök, Szemerei János és Seppo Häkkinen, majd öt évvel később a jyväskyläi finn egyházi napok keretében megerősítették az együttműködést. A finn egyházi vezetőt június 10–13. között a nyugati egyházkerület látta vendégül.

finn puspoki delegacio latogatasa Dunantulon szelfi Baranyay Csaba

 

Az eddig eltelt időben sok találkozás történt egyházkerületi szervezésben; munkatársi látogatások, konferenciák, illetve a járvány idején online megbeszélések kínáltak erre lehetőséget. 2016-ban egyházunk szinte minden lelkésze megismerhette Häkkinen püspököt, hiszen meghívott előadója volt a balatonszárszói országos lelkészkonferenciának. Püspöki szolgálatának tizennégy éve alatt ő volt a vezetője a finnugor lelkészkonferenciák finn delegációinak is. Nem véletlen tehát, hogy aktív püspöki szolgálatának végén szívesen érkezett újra Magyarországra – mielőtt idén ősszel átadja majd a stafétabotot utódjának.

A június 10–13. között zajlott látogatás is sok találkozásra adott alkalmat. Häkkinen püspök és a kíséretében érkezett Timo Rosqvist külügyi és missziói kapcsolatokért felelős titkár az első nap Budapesten a fasori evangélikus gimnáziummal és gyülekezettel, valamint a veszprémi gyülekezettel ismerkedett. Vasárnap ünnepi istentiszteleten vettünk részt Mencshelyen; itt a püspök köszöntötte az új orgona szentelésére, illetve a megújult gályarabemlékmű átadására összegyűlt közösséget.

finn puspok Mencshely foto Szucs Peter Pal

Tihanyban Korzenszky Richárd is fogadta négyfős – a két püspök, Timo Rosquist és e sorok írója alkotta – delegációnkat. Az emeritus perjel az apátság rejtett titkaiba is beavatott minket, újabb tanúbizonyságát adva a bencés közösség és egyházunk között meglévő erős ökumenikus kapcsolatnak.

A Balaton-felvidék természeti kincseivel és a folyamatosan bővülő és szépülő gyenesdiási szeretetotthonnal való ismerkedésen kívül talán a legizgalmasabb találkozás a balatonszárszói konferencia-központban zajlott, ahol a Mikkeli Egyházkerület legnagyobb gyülekezetéből, Lahtiból érkezett finn testvéreket kerestük fel. Az előre be nem jelentett „püspöki vizitáció” nagy meglepetést okozott a pécsi testvérgyülekezet konfirmációi táborát vezető munkatársak és a konfirmandusok között. Finn vendégeink végül a budapesti finn nagykövetségen tettek látogatást.

Häkkinen püspök így értékelte az eltelt kilenc esztendőt: „Nagy áldásnak érzem, hogy az én püspöki szolgálatom alatt indulhatott meg az egyházkerületeink közötti testvérkapcsolat, melyben az egymásért való imádságot és a személyes találkozásokat tartom a legfontosabbnak. János püspökkel igazi barátság épült közöttünk ezen évek alatt, és mindig öröm volt az újbóli találkozás. De természetesen nemcsak vele, hanem a gyülekezetek tagjaival és munkatársaival való találkozásokon keresztül is erősödött az összetartozás közöttünk. A mögöttünk lévő időszak sokszínű alkalmai közül csak egyet szeretnék külön is megemlíteni: néhány éve kerületünk diakóniai munkacsoportjával jártunk itt Magyarországon, és a győri, a szombathelyi és a kőszegi szeretetotthon lakóinak adtunk át több száz pár vastag kötött zoknit, melyeket kifejezetten a magyar otthonok lakóinak készítettek a gyülekezeteink diakóniai csoportjaiba járó asszonyok. Úgy érzem, ezek a találkozások mindkét oldalon erősítenek minket, hiszen egyházaink minden különbözősége ellenére is nagyon sokat tanulhatunk egymástól.”

Seppo Häkkinen magyarországi látogatása a következő mikkeli püspök megválasztásának első és második fordulója közé esett. Amikor ezeket a sorokat írom, még nem tudjuk, hogy kinek adja majd át a stafétabotot a püspök, hiszen június 16-án tartják a püspökválasztás második fordulóját. Az eredetileg indult négy jelölt közül a második fordulóba továbbjutott Mari Parkkinen és Pekka Särkiö között dől el a napokban, hogy kit iktat majd be hivatalába Tapio Luoma érsek szeptember 3-án Mikkeliben.

Az ünnepi alkalomra Szemerei János püspök is meghívást kapott – vagyis reménység szerint az egyházkerületeink közötti kapcsolat ezután is folytatódni fog. A 2014-ben kinyilvánított szándék szerint a testvérkerületi szerződést ötévenként felülvizsgálják, és ha úgy ítélik meg, akkor megerősítik. Ennek előkészítése a mostani találkozás alkalmával megtörtént, hiszen a két püspök egyetértett a testvérkapcsolat folytatásának fontosságában. A további együttműködésről szóló dokumentumot finn részről azonban már az új püspök fogja aláírni vélhetően a jövő évben.

A szerző Baranyay Csaba, a Kőszegi Evangélikus Egyházközség lelkésze, a magyar–finn evangélikus kapcsolatok egyik fő szervezője.