Közösségélményből kiforrott elhatározás

Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Papp Ildikó másodéves hallgatóval gyülekezeti hátteréről, elhatározásának formálódásáról és az ifjúság megszólításának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Meg kell tudni mutatni magunkat – Papp Ildikó az elköteleződésről

– A szombathelyi gyülekezetből jelentkezett a teológiára. Mennyire meghatározó önnek ez a vasi gyülekezeti háttér?

– Teljes mértékben! Szombathelyi gyülekezetünk kiterjedt intézményrendszert működtet, amely Gregersen-Labossa György lelkész szolgálata idején épült ki. Az általános iskola ötödik osztályától a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába jártam. Ott tanultam hittant, többek között Halasi András lelkésztől. Megtaláltam a helyemet az ifjúságban. Konfirmáció után elkezdtem az ifjúsági csoportba járni. Az a közösség és miliő adta az indíttatást: talán nemcsak velem foglalkozhatnak mások, hanem én is foglalkozhatok másokkal. Közben csatlakoztam gyülekezetünk KIE [Magyarországi Keresztyén Ifjúsági Egyesület] tagjaihoz, azon belül is a Ten Sing Savariae csoporthoz. Ebben a közösségben nemcsak énekeltünk, táncoltunk, hanem sok helyszínen fel is léptünk, mindig egyházi tematika köré építve a műsorainkat. A gyülekezet szeretetéből, a közösségélményből, valamint az ifjúsági szolgálatok által formálódott meg bennem az az elhatározás, hogy az egyházban van a helyem, és itt is „kell” szolgálnom.

– Hogyan formálták az eddigi évek a teológián?

– Többen mondták, hogy készüljek fel, mert itt az otthonról hozott gyermekhitem le fog omlani. Valóban, nagyon sok mindenről kiderült, hogy nem úgy van, ahogy korábban gondoltam. Ez azonban nem negatívum lett számomra, hanem abban erősített meg, hogy az evangélium tiszta üzenetét minél jobban megismerjem, és ezt a tudást másokkal is megosszam.

– A teológiának mely területével foglalkozik a legszívesebben?

– Bár még csak most fogom a gyakorlati teológiai tanegységeket mélyebben megismerni, mégis azt érzem, hogy ez lesz az a terület, amely a legközelebb áll hozzám. Számos önkéntes szolgálatot vállalok fiatalok és idősek között. Nyáron a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központban tartottam áhítatokat, különböző mentálhigiénés foglalkozásokat az idősebb testvéreknek. Akkor érzem magam igazán feltöltődve, ha átadhatok valami tudást, nem csak akkor, ha magam tanulhatok.

– Egyetemünk hallgatói önkormányzatának [HÖK] kollégiumi ügyekért felelős alelnöke. Mit jelent önnek ez a tisztség?

– Meghatározó élményem, hogy amikor elkezdtem a teológiát, akkor a HÖK tagjai mindent megtettek azért, hogy mi, akkori kezdők jól érezzük magunkat, közösséget formáljunk, és bekerüljünk a hallgatóság és az egyetem vérkeringésébe. Ez a szemlélet inspirált arra, hogy én is a HÖK tagja legyek. Jelenleg azon dolgozunk, hogy olyan közösség legyünk, amely összezár, és egymást segíti.

– Mit gondol az egyház és a fiatalok kapcsolatáról, az ifjúság megszólításának a kihívásairól és lehetőségeiről?

– Sajnos a fiatalok között még inkább él az a kép, hogy az egyház egy zárt és elszigetelt közösség, amelyik „kívül van a valódi életen”. Ennek érdemes ellentmondani. Jó átadni a saját korosztályomnak és a még fiatalabbaknak azt, hogy lehetünk úgy evangélikusok, hogy közben ugyanazt a hétköznapi életet éljük, mint bárki más. Mi ugyanúgy örülünk, barátkozunk, miközben Krisztus-követőkként élünk. Meggyőződésem, hogy ha ezt sugározni tudjuk magunkból, az jó fényt tud vetni az egyházra. Ezért meg kell ragadni minden olyan lehetőséget, amikor meg tudjuk magunkat mutatni másoknak. Ennek szervezett formája a pályaválasztási középiskolai roadshow lehetne. Ott nemcsak a képzéseinket, a teológia szépségét, de a hallgatói életet is képviselhetnénk, és ezáltal a velünk találkozók korábbi tartózkodó szemlélete is formálódni tudna.

* * *

Az írás eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023 május 14–21-i 88. évfolyam 19–20. számában jelent meg.

Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.