V6 egyházvezetői egyeztetés

A lelkészutánpótlásról egyeztettek a V6-ok egyházvezetői

Immár har­ma­dik al­ka­lom­mal tar­tot­tak in­for­má­lis ta­lál­ko­zót no­vem­ber 29-én és 30-án a közép-eu­ró­pai egy­há­zak ve­ze­tői. A Vi­seg­rá­di, avagy V6-ok­ként em­le­ge­tett össze­fo­gás al­kal­mát ez­út­tal Kő­sze­gen ren­dez­ték meg. A be­szél­ge­té­sek­ben a lel­kész­után­pót­lás ki­hí­vá­sa­it és az egyes egy­há­zak által al­kal­ma­zott stra­té­gi­á­kat jár­ták körül ez al­ka­lom­mal a cseh, len­gyel, szász, szlo­vák és ma­gyar részt­ve­vők, ami­hez a kő­sze­gi evan­gé­li­kus kö­zép­is­ko­la és a helyi gyü­le­ke­zet biz­to­sí­tott ven­dég­sze­re­tő hát­te­ret.

A lelkészutánpótlásról egyeztettek a V6-ok egyházvezetői

 

Újra és újra nyilvánvalóvá válik, hogy a közép-európai egyházak olyan közös alapról indulnak, amelynek köszönhetően gondolkodásmódjuk sok tekintetben hasonló. Érdemes tehát teret biztosítani az eszmecserének, jobban megismerni egymást és közösen keresni megoldásokat egy-egy aktuális kihívásra. Ennek jegyében alakult a kőszegi egyeztetés is. A lelkészutánpótlás témáját a vendéglátó magyar egyház javasolta, miután egy korábbi levélváltás kapcsán kiderült: a régió minden egyházát foglalkoztatja a kérdés, hogy elég „aratómunkás” áll-e majd szolgálatba az elkövetkező években. (Lelkészhiány egyedül talán a Sziléziai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyházban nem fenyeget, amelynek vezetője azonban betegség miatt nem tudta személyesen továbbadni tapasztalatait.)

Az egyes egyházak részéről érkezett hozzászólások mind más-más irányból közelítették meg a fő témát. Pavel Pokorný cseh zsinati elnök elsősorban a lelkészi hivatás elismertségének hiányát és a lelkészek más egyházakba történő „átigazolását” emelte ki problémaként. Jerzy Samiec lengyel elnök-püspök azt vetette fel, hogy lelkészi vezető híján nagyobb a gyülekezetek önszerveződési hajlandósága, a „túlklerikalizálódás” tehát bizonyos esetekben akár káros is lehet. A magyar stratégiáról, a másoddiplomás lelkészképzés, valamint a tervezett egyéb új formák (lektor- és diakónusképzés) adta lehetőségekről Krámer György országos irodaigazgató számolt be. Carsten Rentzing, a Németországi Egyesült Evangélikus Egyházak kelet-európai megbízottja, korábbi szász püspök saját egyházának több évtizedes tapasztalatából vont mérleget. A jövő lelkészeinek bázisát jelentő ifjúsági csoportok szerepe mellett kiemelte, mekkora jelentősége van annak, hogy milyen módon beszélünk az egyházat és a lelkészeket érintő kihívásokról. Ezek túlhangsúlyozása ugyanis akár riasztólag is hathat, így a valóságosnál jóval nagyobbnak tűnhet a meglévő hiány. Ivan El’ko szlovák elnök-püspök pedig a teológiai hallgatók lelki-szellemi érettségével és akadémiai felkészültségével kapcsolatban osztotta meg gondolatait, helyzetelemzését.

A lelkészutánpótlásról egyeztettek a V6-ok egyházvezetői

Az egyházak képviselői egyetértettek abban, hogy nagy jelentősége van az ifjúsági munkának, valamint az érdeklődő fiatalok személyes megszólításának, családi és gyülekezeti szinten történő mentorolásának. Természetesen nem felejthetjük el azt sem, hogy a lelkészi elhívás elsősorban a Szentlélek munkája. A lelkészkérdés tehát lélekkérdés: fontos, hogy rendszeresen, akár a liturgiába beépítve vagy „mozgalomszerűen” is imádkozzunk azért, hogy az Úr küldjön munkásokat az ő aratásába (vö. Mt 9,37–38). További ötletként felmerült még, hogy teológiai hallgatók, valamint lelkészi munkaközösségi csoportok is találkozhatnának ugyanezen a régiós szinten vagy két-két ország direkt kezdeményezésére.

A lelkészutánpótlás kérdése talán kifejezetten egyházspecifikusnak tekinthető, a találkozón tárgyalt másik téma, az ukrajnai háború kérdése azonban semmiképp. Bár a megoldás nincs az egyházak kezében, ettől függetlenül fontos, hogy újra és újra megosszuk egymással a gondokat, kihívásokat, félelmeket, valamint beszámoljunk a segítségnyújtás módjairól. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) álláspontját Prőhle Gergely országos felügyelő foglalta össze, melléhelyezve a tágabb társadalmi és geopolitikai kontextust is. Fabiny Tamás elnök-püspök pedig kiemelte, hogy a humanitárius segítségnyújtáson túl az egyházaknak az egyházak közötti közösség fenntartása, a társadalomban megjelenő leegyszerűsítések ellensúlyozása, valamint a háború és béke kérdéskörének teológiai feldolgozása is feladata.

A lelkészutánpótlásról egyeztettek a V6-ok egyházvezetői

A bő huszonnégy órás találkozó során Fabiny Tamás és Kondor Péter püspökök szolgáltak áhítattal, Baranyay Csaba kőszegi lelkész személyesen, Mesterházy Balázs intézményvezető külföldi távolléte miatt pedig írásban köszöntötte a vendégeket. Az alkalmat Szemerei János kerületi püspök nyitógondolatai és záró úti áldása keretezte.