Harmincéves a Luther Márton Evangélikus Kollégium

Közel 150 diáknak ad otthont a kollégium Nyíregyházán

Három évtizede működik a megyeszékhelyen a Luther Márton Evangélikus Kollégium. A jeles alkalomból jubileumi ünnepséget és istentiszteletet rendeztek az intézményben kedd délután – adta hírül a Szon.hu hírportál.

Harmincéves a Luther Márton Evangélikus Kollégium

Először Pampuch Zoltán Gábor köszöntötte a kollégium diákjait és a meghívott vendégeket, majd egy időutazásra invitált mindenkit. Az evangélikus kollégium igazgatója elmondta, az 1992-ben megalakult intézmény először a Béla utcán működött, akkoriban még csak a Kossuth-gimnázium vidéki tanulóinak biztosított szállást. A jelenlegi, Iskola utcai épületbe 2001-ben költöztek át, azóta már a városban működő állami iskolák diákjai is igényelhetnek náluk szállást.

„Nagyrészt megyénkből érkeznek hozzánk a diákok, de vannak kollégistáink Kárpátaljáról és Erdélyből is. Az intézményben még az elődöm, Martinovszky István indította el az énekkart és a zenekart, melyek azóta is nagy büszkeségeink” – fogalmazott Pampuch Zoltán Gábor.

Harmincéves a Luther Márton Evangélikus Kollégium

„Kollégiumunk rendelkezik egy 600 adagos főzőkonyhával, ami ellát több evangélikus intézményt is. Sokat foglalkoztunk 2015 óta az épület energiahatékonyságával, nemrégiben a korábbi 130-ról 148-ra bővítettük férőhelyeinket. A szobák kényelmesek és komfortosak, mindegyikben elérhető az internet és rendelkezik saját mosdóhelyiséggel. Nagy hangsúlyt helyezünk diákjaink hátránykompenzálására, a tehetséggondozásra és a keresztény szemlélet kialakítására” – sorolta a Luther Márton Evangélikus Kollégium vezetője, aki kiemelte, a Magyarországi Evangélikus Egyházra, mint fenntartóra, mindig számíthatnak.

Harmincéves a Luther Márton Evangélikus Kollégium

Az ünnepségen és az annak részét képező istentiszteleten részt vett Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke is, aki a fenntartó maximális támogatásáról biztosította a kollégiumot, majd gratulált a jeles mérföldkőhöz. Laborczi Géza, a Luther Márton Evangélikus Kollégium igazgatótanácsának elnöke az istentisztelet előtt elmondott beszédében a keresztény szabadság és a felelősség fontosságáról s összefüggéseiről beszélt a diákságnak.

A Szon.hu teljes tudósítása ide kattintva olvasható.