Közérdekű

Információk a rezsivel összefüggő gyülekezettámogatási eljárásról

erik mclean a3t5yfME32g unsplash

Összesen százhetvenötmillió forintot csoportosít át a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma az energiaárak növekedéséből adódó gyülekezeti többletterhek kompenzálására. Elsősorban a parókiák, illetve a gyülekezeti, közösségi terek megnövekedett rezsiköltségeinek kifizetéséhez, illetve a már folyamatban lévő energetikai beruházások során felmerülő többletköltségek finanszírozásához kérhetnek támogatást az érintettek.

A gyülekezeti élet fenntartásához nélkülözhetetlen feltételek megteremtéséhez – vagyis a parókiák és a gyülekezeti termek működtetéséhez – kérhetnek segítséget az országos egyháztól azok az egyházközségek, amelyek a megnövekedett rezsiköltségek miatt fizetésképtelenné válnának. A támogatás akkor igényelhető, ha az egyéb rendszeres havi kötelezettségek megfizetése mellett előre láthatóan három hónapon túl a rezsiköltségek viselése nem biztosítható. A központi segítség elnyerésének további feltétele, hogy az adott presbitérium mutassa be, milyen lépéseket tett eddig a racionalizálás és a takarékosság érdekében, illetve hogy a gyülekezeti tagok maguk is részt vállaljanak a megnövekedett terhek viseléséből. A beérkezett kérelmekről havonta hoznak döntést; az országos iroda előkészítése alapján, az egyházmegye egyetértésével az egyházkerületi elnökség szavazza meg. Az odaítélt havi támogatás a fűtési szezon végéig áll fenn. Erre a célra az országos presbitérium 2022. december 31-ig százmillió forint keretösszeget különített el.

Folyamatban lévő energetikai beruházások esetében a projektek költségeinek legfeljebb ötven százalékához igényelhetnek támogatást az egyházközségek. Olyan felújítások, korszerűsítések kapcsán van mód erre, amelyek befejeződnek ebben a fűtési szezonban, és eredményük már várhatóan hatással lesz az energiafelhasználásra a téli időszakban. 2022-ben összesen hetvenmillió forintot biztosít erre egyházunk.

A támogatások igénylésének pontos feltételei és az online igénylést biztosító felületek hamarosan elérhetők lesznek, ezekről az országos iroda tájékoztatja majd a gyülekezeteket.

Az országos presbitérium további ötmillió forintot arra a célra különített el, hogy azokat a lelkészeket támogassa, akik egyházi ingatlanban laknak, és nem lakossági tarifa alapján maguk fizetik a rezsit.

A gyülekezettámogatási rendszer egy további pillérének – anyagi és szakmai támogatás azon egyházközségeknek, amelyek 2023-ban energetikai felújítást, korszerűsítést terveznek – kidolgozása még folyamatban van. Az országos presbitérium várhatóan a novemberi ülésen fogja tárgyalni az erre vonatkozó javaslatot.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.