Megszámláltatunk

Megtartották a felügyelők országos konferenciáját Révfülöpön

A jövő évi népszámlálás és az evangélikus presbiterek tervezett országos találkozója voltak a fő témái a felügyelők országos konferenciájának. A két év után ismét személyes jelenléttel zajlott eseménynek november 5–7. között a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ adott otthont.

20211106 felugyeloi konferencia Szamosi Attila 3

A koronavírus-járvány miatt tavaly nélkülözni kellett a személyes találkozást, így idén annál nagyobb volt az öröm, hogy az ország különböző pontjairól érkezett gyülekezeti és egyházmegyei felügyelők, másodfelügyelők ismét találkozhattak, megoszthatták egymással a tapasztalataikat. Megtelt az oktatási központ ezen a hétvégén. A járványügyi szabályokat betartva, maszkot viselve, mégis testvéri közösségben voltak együtt a résztvevők. Az összejövetel minden évben alkalom a baráti beszélgetésekre, új kapcsolatok kialakítására, Balaton-parti sétára.

Az egybegyűlteket pénteken este Prőhle Gergely, egyházunk országos felügyelője köszöntötte, majd Rosta Gergely vallásszociológus tartott előadást A vallásosság trendjei Magyarországon és Európában címmel. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense kutatási adatok alapján ismertette, hányan hisznek Istenben Magyarországon, illetve az Egyesült Államokban, valamint hogy miért lépnek ki az evangélikus egyházból Nyugat-Európában. Az említett szempontok szerint a magyarországi adatokat 1991-től kezdve elemezte, korosztályonként is lebontva.

20211106 felugyeloi konferencia Szamosi Attila 1

Hafenscher Károly, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora, az oktatási központ igazgatója, egyházunk zsinatának lelkészi elnöke a vesperán az Ószövetség és az Újszövetség számait idézte, a teremtés hat napjától kezdve a Jelenések könyvében szereplő száznegyvennégyezer pecséttel megjelöltig. Isten számon tart bennünket, számol velünk – mondta.

A szombati reggeli áhítatot Kondor Péter déli egyházkerületi püspök tartotta, majd Fábri György előadása hangzott el Egyházunk a számok tükrében címmel. Az Északi Egyházkerület felügyelője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense többek között arról szólt: a történelmi egyházak hívei jellemzően az idősebbek közül kerülnek ki, nem volna szabad elveszíteni a fiatalokat. Az egyház működését a híveknek kell fenntartaniuk; az evangélikusok negyvenegy százaléka gazdaságilag aktív, dolgozik. A személyi jövedelemadó egy százalékát felajánlók száma folyamatosan növekszik. Megemlítette, hogy a 2011-es népszámláláson kétszáztizenötezren vallották magukat evangélikusnak, a gyülekezetek által beküldött adatok szerint száznyolcvanötezer emberről tudunk, harmincezerről nincs információnk. Fábri György prognózisa szerint a jövő évi népszámláláson mintegy kétszázezren vallják majd magukat evangélikusnak.

Gáncs Péter nyugalmazott püspök az egyház jelenlegi presbiter- és munkatársképzéseit ismertette, majd a evangélikus presbiterek országos találkozójáról beszélt. Ezt a rendezvényt, amely egyben a gyülekezetek, intézmények vezetőinek és munkatársainak konferenciája, 2022. szeptember 24-ére tervezik. „Várjuk a hitoktatókat, gyülekezeti munkatársakat, szeretnénk megtölteni a Hungexpó kétezer embert befogadó konferenciatermét” – mondta. A konferencia mottójáról is szó esett: „Mid van, amit nem kaptál?” (1Kor 4,7); Elfogadtál és elhívtál… (EÉ 475,1); „Ti adjatok nekik enni!” (Mk 6,37).

20211106 felugyeloi konferencia Szamosi Attila 2

A jövő évi népszámlálásra készülve ismertette a figyelemfelhívó kampány szakaszait Zászkaliczky Anna Eszter, egyházunk országos irodájának kommunikációs referense és Font Sándor, a Déli Egyházkerület felügyelője. Mészáros Tamás, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület felügyelője interaktívvá, mozgalmassá tette a beszélgetést: piros és zöld színű lapok felmutatásával kellett válaszolni a kérdésekre – például hogy voltak, vannak-e a járványnak pozitív hozadékai; csak a vírus miatt hagyták-e el a hívek a templomot; legyen-e részvételi díj a jövő évi presbiter találkozón; legyen-e kötelező a peresbiterek számára; kell-e kötelező képzés a presbitereknek. Az esti áhítatot Fabiny Tamás elnök-püspök tartotta.

A felügyelők 2021. évi konferenciája hagyományosan a vasárnapi összegzéssel és istentisztelettel zárult, amelyen ez alkalommal Szemerei János nyugati egyházkerületi püspök hirdette Isten igéjét.

20211107 felugyeloi konferencia Szamosi Attila 4