Evangélikus vendégszeretet az Alpokalján

A kőszegi tanszállodában jártunk

„Tágas apartman, tágas közösségi terek. Frekventált elhelyezkedés, mégis csendes környék. Átlagon felüli figyelmesség, segítőkészség” – egy vélemény a számos hasonló közül, amelyeket az elégedett vendégek a Harangtorony Szállóról írtak a Booking.com szállásfoglaló oldalon. Ahhoz, hogy kedvet kapjunk egy kőszegi kiránduláshoz és a szállóhoz, már ez a vélemény is elég lehetne. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a Harangtorony Szálló nem „szokványos” szálláshely: a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanszállodája, ahol a turizmus-vendéglátás oktatása keretében többek között szakácsokat, pincéreket, turisztikai technikusokat képeznek.

Harangtorony Szallo 1

Eszményi belváros, ódon házak, kacskaringós utcák. Aki még nem járt Kőszegen, de – akár szó szerint is értve – van némi képe a hátát a Keleti-Alpok legkeletibb nyúlványainak vető városról, talán ezeket a vizuális élményeket várja a Vas megyei, mintegy tizenkétezer lelkes településtől. A környező magaslatokról letekintve a Jézus Szíve-plébániatemplom mellett az evangélikus harangtorony is magához vonzza az ember tekintetét, kijelölve egyúttal a város „lutheránus szigetének” a helyét, ahol egymás szomszédságában találjuk a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium épületét, a templomot és a volt várköri kollégiumot, a megújulás után Harangtorony névre keresztelt szállót.

A város szívében

Ahogyan az útvonaltervező utasításait követve a Sziget utcán közeledünk az Árpád térhez, nem lehet eltéveszteni az evangélikus középiskolát, kimagaslik a földszintes, egyemeletes házak közül. Az épület azonban nemcsak a magasságával hívja fel magára a figyelmet, hanem gyönyörű homlokzatával is. Azt már odabent, az iskola falai között tudjuk meg Mesterházy Balázstól, az intézmény igazgatójától, hogy a felújítási munkák 2019 decemberében fejeződtek be – egyházi támogatással.

Az iskolában korábban főleg mezőgazdasági szakképzés zajlott (meg is maradt a mezőgazdaságitechnikus- és lovászképzés), majd az útkeresés időszakának is nevezhető 2010-es évek elején új ágazatként bekerült a turizmus-vendéglátás is. Többek között szakácsokat, pincéreket, turisztikai technikusokat képeznek.

Az iskola akkori vezetése, az igazgatótanács tagjai – köztük az elnök, Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész – jól ismerték fel, hogy nagy lendületet adhatna az intézmény életének, ha a tervezett fejlesztések anyagi hátterének egy részét a kormányzat által meghirdetett Kraft pályázatból fedeznék. A pozitív elbírálás pedig úgy testesül meg a számokban, hogy nyolcszázhuszonnyolcmillió forint lehetővé tette a tangazdaság és a lovarda, a tankert és az oktatói épület, valamint a várköri kollégium felújítását. A kollégiumból lett szálló jelentőségét mutatja, hogy mint új hotel 2020-ban – még a koronavírus-járvány előtt – otthont adott Kőszeg város turisztikai évnyitójának.

Harangtorony Szallo 0

Régebben olyan sok diákja volt az iskolának, hogy szükség volt két épületre, egy fiú- és egy leánykollégiumra, ma már azonban egyedül tölti be ezt a funkciót a Zrínyi utcai kollégium, amelyet – evangélikus egyházi támogatásból – éppen felújítanak.

Az iskolában a most megjelenő gimnáziumi képzés mellett két szakmai képzési forma közül választhatnak a diákok. Az egyik a szakképző iskolai képzés, amely a hároméves szakács-, illetve pincérképzést, valamint a mezőgazdasági ágazatban a lovászt jelenti. Az első évben ugyanazt tanulják ágazati alapképzés keretében, aztán a 10. évfolyamon választják a szakmát.

A másik az ötéves, technikusi képzés két év ágazati alapozással. Ez után a 11–13. évfolyamon tanulhatnak a diákok szakmaspecifikusan: vendégtéri szaktechnikusnak (pincér, szakács, üzletvezető egyben – ennek birtokában saját vállalkozást indíthatnak), illetve turisztikai technikusnak (idegenvezetés, recepció). Érdemes megemlíteni, hogy a vendéglátás minél szélesebb körű megismerése érdekében a turisztikai technikusnak készülők is részt vesznek konyhai gyakorlaton.

Harangtorony Szallo 2

Teremtésvédelem és természetközeliség

„Tavaly a 9. osztályba tizenketten szakácsnak, ugyanennyien pincérnek jelentkeztek, azonban az ágazati alapképzés egy éve után négyen úgy döntöttek, hogy az eredeti elképzelésüktől eltérően nem pincérnek, hanem inkább szakácsnak szeretnének tanulni. Ebben nyilvánvalóan közrejátszik kiváló szakácsoktatóink munkája is” – mondja Mesterházy Balázs. Továbbfűzve a „konyhai vonalat”, elmondja még: annak a leghatékonyabb lehetőségét keresik, hogy az iskola tankertjében megtermelt gyümölcsöket, zöldségeket a későbbiekben a szálló konyháján, illetve tankonyháján használják fel.

A vendéglátás színvonalát még tovább emelve azt tervezik, hogy a Harangtorony Szálló vendégei majd eltölthetnek egy napot vagy egy délutánt a tangazdaságban, testközelből megtapasztalva, hogyan működik egy gazdaság. A tervezett állatsimogatóval együtt ez egészen biztosan hatalmas élményt fog nyújtani gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, egyúttal jó lehetőség bemutatni, hogy a természetközeliségnek minden ember számára kiemelt jelentőséggel kell bírnia – ez összhangban van azzal a keresztény felfogással, hogy a teremtett világ védelmét az Úristen ránk, emberekre bízta.

Az intézmény vezetője az iskola volt megbízott igazgatóját, Illés Péter biológiatanárt ökoiskolai felelősnek kérte fel ettől a tanévtől, hogy a tanárokban és diákokban egyaránt erősítse ezt a szemléletet, és ehhez már meg is vannak az elképzelései, amelyekkel össze lehet majd kapcsolni a különböző munkaterületeket.

Harangtorony Szallo interju

A Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumot tavaly január 1-je óta vezeti Mesterházy Balázs. Vele és a tanszállodát – a konyhával és a tankonyhával együtt – irányító Borsics Attilával az iskola udvarán keresztül, a torony nélkül épült templom mellett sétálunk át a Harangtorony Szállóba.

A recepción éppen egy család jelentkezik be, hogy aztán elfoglalják szobáikat, és megkezdjék a kőszegi pihenést, kikapcsolódást. Ehhez minden adott, így a megfelelő számú személyzet is, pedig ennek biztosítása nem egyszerű feladat. Ez egyebek mellett részben Ausztria közelségének, pontosabban az ebből adódó munkaerő-elszívó erőnek, részben pedig a pandémia idején jellemzővé vált pályaelhagyásnak (és ezzel együtt az egekbe szökő béreknek) tudható be.

Harangtorony Szallo 6

Folyamatos fejlesztések

A legfontosabb tehát, hogy a szálloda bekerült a kőszegi vendégfogadás vérkeringésébe. Az intézmény három apartmant is kínál a vendégeknek; huszonhét szobája többségében kétágyas, de van négy darab háromágyas is. Minden szobához saját fürdőszoba tartozik, és találunk összenyitható, úgynevezett connecting szobákat is – mondja el Borsics Attila –, amelyek nagyobb családok, baráti társaságok számára jelenthetnek ideális megoldást.

Harangtorony Szallo 4

Az egyéni látogatók mellett várja a hotel a nagyobb csoportokat is, és kiválóan alkalmas akár konferenciák megrendezésére is. Például a Harangtorony Szálló adott otthont augusztus 23–25. között a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület munkaévkezdő lelkészkonferenciájának, napi háromszori étkezéssel.

A felújításkor konferenciatermet nem alakítottak ki a szállóban, hiszen ennek a funkciónak az ellátására tökéletesen alkalmas az iskola díszterme vagy éppen valamelyik szaktanterme, ahol rendelkezésre állnak a szükséges audiovizuális eszközök.

A szálló tavaly júliusban nyitotta meg kapuit. Az az időszak a járvány első hulláma utáni ébredezésben telt, ennek megfelelő kihasználtsággal, de most szezon van, jönnek is szép számmal a vendégek. Köztük olyanok is, akik valamelyik ismert szállásfoglaló oldalon keresztül foglaltak szobát, s vélhetően nem tudják, hogy a Harangtorony egy tanszálloda, ahol olyan oktatóhelyiségek is találhatók, mint a tankonyha vagy az úgynevezett kabinetterem, ahol a tanulók a felszolgálást gyakorolhatják.

Harangtorony Szallo 3

Tavaly ősszel a tanszállodában recepciós-részszakképesítési vizsgát is tartottak, és idén is lesz még egy ilyen alkalom, vizsgaközpontként azonban a szakképzési törvény változásai miatt 2025-től már nem működhet. Az intézmény vezetése felkínálta a tanszálloda helyszíneit a Vas Megyei Szakképzési Centrumnak és a Kisalföld Szakképzési Centrumnak. Ennek az a jelentősége, hogy a saját diákjaik itt, hazai környezetben vizsgázhatnak.

„Bár én nem vagyok annyira otthon a konyhában, de azt tudom, hogy általában mindenki ott tud a legjobban alkotni, jól, hatékonyan dolgozni, ahol mindennek tudják a helyét, azt, hogy melyik eszközért hova kell nyúlni – mondja Mesterházy Balázs. – A Magyarországi Evangélikus Egyház támogatásának jóvoltából a magas minőségű képzéshez elengedhetetlen konyhai felszereléseket is maradéktalanul sikerült beszerezni. Van még tennivalónk, de egyúttal jó látni azt is, ahogyan a terveink kezdenek megvalósulni. Bízunk benne, hogy a vendégek továbbra is elégedettek lesznek, és egyszerre viszik magukkal a tanszálloda, az evangélikus iskola és Kőszeg jó hírét.”

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2021. szeptember 5–12-i, 86. évfolyam 35–36. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.