Megújult a veszprémi evangélikus templom

Találkozási pont, rekreációs hely, a menny kapuja

20210926 Veszprem halaadas foto Pesthy Marton Naplo 4

 

Ünnepi istentiszteleten adtak hálát a veszprémi evangélikusok szeptember 26-án azért, hogy megújult a templomuk. A vasárnapi alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke a 84. zsoltár alapján hirdette Isten igéjét: „Boldogok, akik házadban laknak, szüntelenül dicsérhetnek téged!”

Régi vágya volt a templomfelújítás a veszprémi evangélikus gyülekezetnek. Utoljára 1976-ban zajlott teljes körű belső rekonstrukció, festést az 1980-as években végeztek. A mostani felújítás 2020 októberében kezdődött, a gyülekezet idén augusztusban tért vissza ismét a templomba; az istentiszteletet addig a gyülekezeti teremben tartották.

87 20210926 Veszprem halaadas foto Pesthy Marton Naplo 2

A munka során a templom belső fala új, korszerű lélegző vakolatot, az épület víz- és hőszigetelést kapott, kicserélték a teljes villamos hálózatot, a lámpatesteket, megújult az oltár, a szószék, a mellvéd és az ambó, új járólapokat és padokat helyeztek el. A terveket Csomay Zsófia Ybl-díjas építész, belsőépítész készítette, aki a veszprémi gyülekezetben nőtt fel.

87 20210926 Veszprem halaadas foto Pesthy Marton Naplo 5

„A templom találkozási hely, itt találkozunk az Örökkévalóval – mondta igehirdetésében Szemerei János püspök. – Hallgatjuk Isten igéjét, Krisztus evangéliumát, magunkhoz vesszük az élet kenyerét és italát. Nemcsak Istennel, de hittestvéreinkkel is találkozunk. A templom rekreációs hely; ahogyan a testnek, úgy a léleknek is szüksége van a felüdülésre, Isten erőt ad nekünk. A templom a menny kapuja, Isten közelében lehetünk, Isten keresi a velünk való kapcsolatot. A templom az imádság háza, a bűnbocsánat helye, kedves és szent a számunkra.” Az igehirdetés után a püspök megáldotta a felújított templomot.

Az elmúlt év feladatait Leitold József, a gyülekezet gondnoka elevenítette fel. Elmondta, hogy a kivitelezők jó, szép és pontos munkát végeztek. A felújítást a Magyarországi Evangélikus Egyház tizenhétmillió, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tizenötmillió forinttal támogatta, a gyülekezeti tagok adományaiból hétmillió forint gyűlt össze (ötmillió a járólapra, kétmillió az önrészre). A felszerelés még folyamatban van, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület egymilliós forintos és a veszprémi önkormányzat kétmilliós támogatása garancia lesz a munkák befejezésére.

87 20210926 Veszprem halaadas foto Pesthy Marton Naplo 6

Az istentiszteleten Porga Gyula polgármester az evangélikus közösséget, a munkálatokban aktívan részt vállaló világiak szerepét méltatta köszöntőjében. Ovádi Péter országgyűlési képviselővel, a gyülekezet tagjával együtt ajándékot adott át a Veszprémben harminc éve szolgáló lelkész házaspárnak, Isó Dorottyának és Isó Zoltánnak.

20210926 Veszprem halaadas foto Pesthy Marton Naplo 3