Falatnyi könyvbemutató a Balaton partján

A kánikula ellenére telt ház előtt mutatták be július 13-án Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna Napi falatok – Gondolatok 2020-ból című kötetét Balatonbogláron, a Fischl-házban. A város dísztermében a helyi evangélikus lelkész szerzővel – aki nem mellesleg a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese is –, valamint Mészáros Miklós polgármesterrel Boda Zsuzsa, a Luther Kiadó munkatársa beszélgetett. Az egybegyűltek Völgyessy Szomor Fanni énekesnő zenei szolgálatában is gyönyörködhettek.

napi falatok balatonboglar konyvbemutato foto marcz samu 004 20210713

Bár a kötet még március közepén kijött a nyomdából, a járvány miatt csak négy hónappal később kerülhetett sor a bemutatójára. A helyszín sem véletlen: az esperes-lelkész szerző a pandémia első hullámában hónapokon keresztül minden hétköznap egy rövid, fotóval illusztrált meditatív történetet tett közzé a boglári gyülekezet Facebook-oldalán. Egyre többen olvasták ezeket a „napi falatokat” – köztük a város polgármestere is, aki a városvezetés illetékeseivel egyeztetve úgy döntött: a város nemcsak anyagilag támogatja az írások könyvben való megjelentetését, de 2021-ben ez lesz Balatonboglár egyik reprezentatív ajándéka is.

A könyvbemutatón a szerző például olyan „szakmai titkokról” is fellebbentette a fátylat a résztvevők előtt, hogy mi alapján választja ki írásainak alaptémáit, miért nem tartja tekintélyrombolónak, ha széles körben is bevallja emberi gyengeségeit, vagy hogy milyen szempontok alapján tervezték meg a kötet borítóját.

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna: Napi falatok – Gondolatok 2020-ból. Luther Kiadó, Budapest, 2021. Ára 2900 forint. Kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában és webáruházában is.