Maghintés nyolcszáz éves falak között

A lovászpatonai evangélikus templomból közvetített istentiszteletet a Duna Televízió július 4-én, a Szentháromság ünnepe utáni 5. vasárnapon 11 órától. Igét hirdetett Szemerei János püspök.

Lovaszpatona IT kozvetites

Az istentisztelet visszanézhető az alábbi linkre kattintva:

https://mediaklikk.hu/video/szertartas-kozvetites-evangelikus-istentisztelet-lovaszpatonarol/#

Alább az egyházközség rövid bemutatkozását olvashatják.

A Veszprém megye Pápai járásában fekvő Lovászpatona az Árpád-kori fejedelmi, később királyi lovászok központja volt, ezért viszonylag hamar épülhetett itt templom, melyet eredetileg Szent Márton tiszteletére szenteltek fel. A település gyarapodásával a templomot is többször átépítették, fallal ölelték körbe. A közeli dombok között megbújó vörös barátok vára mellett e templom falai nyújtottak menedéket baj esetén a környéken élőknek, továbbá biztatást és reményt is Isten igéjében és a szentségekben.

Az evangélikus gyülekezet megalapításának pontos ideje homályba vész, ugyanis egy tűzeset a lángok martalékává tette a 17–18. századi feljegyzések jó részét. A 16. század második felétől igazolt, hogy a templom falai között protestáns hitvallások szerint folyt a hitélet. Vélelmezhető, hogy evangélikus lelkipásztorok végeztek itt elsőként szolgálatot, majd a korszak bonyolult viszonyai okán is tevékenykedtek itt református igehirdetők. 1629 tájékán az „ellenzők”, vagyis a Helvét hitvallást ellenző lutheránusok kerültek fölénybe, s azóta a gyülekezet töretlenül az Ágostai hitvallás és így az evangélikusság mellett köteleződött el.

A templom a gyülekezet és a település értéke is. A Lovászpatonai Baráti Kör és a helyi önkormányzat segítségével helyet kapott a helyi, valamint a megyei értéktárban, műemlékvédelem alatt áll. Átfogó felújításon utoljára 1959–1961 között eshetett át az épület, ezután közel hatvan éven keresztül nem sikerült szépíteni, csinosítani. Nagyobb baj volt azonban, hogy közben műszaki problémák jelentkeztek. Hosszú előkészítő munka után a tavalyi évre készülhetett el a tetőszerkezet és a fafödém felújítása. Nagy és biztató öröm ez az itt élő gyülekezet számára. A felújítást Magyarország kormánya mellett a Gustav-Adolf-Werk, a helyi önkormányzat, a Lovászpatonai Baráti Kör támogatta, továbbá a gyülekezet is saját gyűjtésbe kezdett. A tetőfelújítással immár rendezett, múltjához is méltó s egyben a jövőre nyitott templom várja, hívja, csalogatja az istenkeresőket.

A templom falai között vasárnapról vasárnapra maroknyi, de lelkes közösség gyakorolja hitét. A tanév közben a közel nyolcszáz éves falak között gyakran fordulnak meg a gyermek-istentiszteletek meghívott vendégei: a környékbéli hittanosok, a gyülekezet ifjúsága. Utánpótlás? Remény? De az is elég, ha ez maghintés!

A múltjában erősen gyökerező lovászpatonai gyülekezet őszinte hittel fordul a jövő felé, hozzon az bármit is Isten döntései nyomán. Erős vár a mi Istenünk!