Evangélikus Csodavár Pápán

A Pápai Városi Óvodák Vajda Péter Lakótelepi Tagóvodája szeptembertől a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tagintézményeként működik tovább. Az új intézmény nevét kedd délelőtt sajtótájékoztatón jelentették be az evangélikus egyházközség és az intézmény képviselői.

– Egy intézmény nevének kiválasztásakor fontos, hogy meghatározzuk, hova tartozzon az intézmény. Általában vagy biblikus neveket kapnak, vagy valakiről elnevezik azokat. Mi nem szerettünk volna duplikálni elnevezéseket, hiszen fontos, hogy határozott neve legyen az óvodának, ami éppen rá jellemző. Így az óvodánk a Csodavár Evangélikus Óvoda nevet kapja – mondta Polgárdi Sándor esperes. Mint megtudtuk, ez az elnevezés utal az evangélikusok köszönésére: „Erős vár a mi Istenünk.” – Sokan vagyunk, akik személyes keresztyén életünkben megéltünk csodákat. Amikor egy késő esti órában a Csodavár elnevezés mellett döntöttünk, akkor azért ezt a nevet húztuk alá, mert hisszük, hogy a gyermekek, a szülők és az itt dolgozó munkatársak egy olyan csodának lesznek részesei, mely örömöt szerez. Az evangélikus egyházra jellemző, hogy szeretnénk a jó hírt továbbítani, szeretnénk mosolygós arcú emberekkel találkozni. A Vajda Péter lakótelepi óvoda az elmúlt évtizedekben jó hírnevű óvodaként vált ismertté a városban. Ezt mi is szeretnénk folytatni és lelkiségében megtölteni – hangsúlyozta az esperes, aki arról is szólt, hogy örömmel fogadták a városvezetés bizalmát és a szülők 88,76 százalékának támogatását.

Venczel Csaba, az evangélikus gyülekezet felügyelője rámutatott, dr. Áldozó Tamás polgármester és az evangélikus egyházközség presbitériuma és elnöksége támogatásáról biztosította azt a köznevelési feladatellátási szerződés-tervezetet és vagyonkezelői szerződés-tervezetet, melynek értelmében a 2021/22-es nevelési évtől öt évre a Vajda lakótelepi óvoda a Pápai Evangélikus Egyházközség fenntartásába kerül. Az ingatlan és az ingóságok városi tulajdonban maradnak, azokat az egyházközség ingyenes használatba veszi át. – A szerződés öt esztendőre szól, de bízunk abban, hogy ez egy hosszabb távú együttműködés lesz. Ezt a bizalmunkat alátámasztja az is, hogy a szülők nagy többsége előzetesen támogatta az intézmény átvételének gondolatát, majd az alkalmazotti közösség és a szülői munkaközösség választmánya egyhangúlag támogatta az átvételt – mondta a gyülekezeti felügyelő.

– Az óvoda a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tagintézménye lesz. Ez azt jelenti, hogy szellemiségében egységes intézményrendszert szeretnénk kialakítani. Az óvodai nevelés ugyanaz lesz, mint a többi óvodában, azt szeretnénk, ha az iskolához hasonlóan lelkületében lenne más az intézményünk – hangsúlyozta Szücs Gábor, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola igazgatója. 

A cikk folytatása IDE kattintva olvasható el....