Szakos Csaba evangélikus lelkész a nyitás utáni tervekről

Négy evangélikus templom újulhat meg a közeljövőben Bakonytamásiban, Bakonyszentlászlón, Sikátoron és Veszprémvarsányban. Szakos Csaba bakonytamási evangélikus lelkész elmondta, a március 15-i nemzeti ünnepen megtarthatták a hagyományos istentiszteletet, azóta a vírus átalakította a gyülekezetek életét is.
 

– A világjárvány bezár, falakat épít és eltávolít egymástól. Egyházunk ebben a szokatlan helyzetben új utat keresett, hogy az embereket elérje és lelkileg erősítse az elbizonytalanodókat. Országszerte nagyon sok jó kezdeményezésnek lehettünk a szemtanúi. Mi sem tétlenkedtünk szolgálatot vállalva. A személyes találkozások csökkenésével megnőtt a telefonos beszélgetések száma. A mai technikai lehetőségekkel is próbáltunk élni, hogy Urunk vigasztaló és bátorító drága igéje eljusson lelki táplálékként mindazokhoz, akiknek ez nagyon fontos. Hálás vagyok azért, hogy nagyon sokan imádkoznak az itteni szolgálatért és értem is. A járványos helyzetben Isten megtanított engem is sokakkal együtt igazán imádkozni; talán nem telt el olyan nap, hogy ne imádkoztam volna gyülekezetem tagjaiért, az egészségügyben dolgozókért, betegekért, gyászolókért.

Volt arra is példa, hogy egy gyülekezet összefogott és egy szívvel, egy lélekkel imádkoztunk covidos presbiter testvérünkért. Már a második Feltámadás ünnepet éltük meg személyes találkozás nélkül. Az evangélikus lelkész beszélt arról, hogy a járvány ellenére sem állt le a közösségi élet és fejlesztések is történtek a gyülekezeteiben. Bakonytamásiban és Bakonyszentlászlón is megújult a harangvezérlés, Tamásiban az oltárképkeret restauráltatása fejeződött be. Remélik, hogy idén folytatódhat az oltár teljes restaurálása. A templom új villanyóra- és vezetékcserével földelést kapott, sok önkéntes segítőnek köszönhetően összefogással megújulhatott a templomkerítés. Nyolcmillió forint támogatásból a napokban fejeződik be az orgona restaurálása és teljes felújítása, a forrást hat pályázatból sikerült előteremteni. Zircen nagy összefogással, adományokból úrvacsorai és keresztelői készletet vásárolhattak. Falusi gyülekezeteik a Magyar falu program által gazdagodhattak. Hárommillió forint támogatással elkészült a sikátori evangélikus temető kerítése, beszereztek egy fűnyíró traktort. Idén Veszprémvarsányban az evangélikus temető kerítése újulhat meg, ötmillió forint támogatással.

A cikk ITT folytatódik...