A licista Horváth Boldizsár különdíjat érdemelt a Bolyai pályázaton

Lezárult az Emmi Köznevelésért Felelős Államtitkársága által 2020-ban kiírt X. Ifjúsági Bolyai Pályázat, melyen dr. Zsuppán Sándor tanítványa, Horváth Boldizsár különdíjat érdemelt.

Horváth Boldizsár tavaly érettségizett a líceumban, s hogy elegedő útravalót kapott iskolánkban, arra most már több bizonyíték is van. Felvették például az ELTE matematika szakára, most pedig a Bolyai pályázatnak köszönhetően az ország legismertebb hálózatkutatójának programjába kapcsolódhat be. 

„A pályázati lehetőséget Tölli Balázs igazgató úr találta meg és továbbította Zsuppán tanár úrnak, aki aztán rám gondolt mint lehetséges pályázóra. Nagyon sok segítséget kaptam tőle” – mondja elöljáróban Boldizsár. A pályázatot a 2019/2020-as tanév középiskolásainak írták ki, az első forduló után mindössze négyen jutottak a döntőbe. 

Barabás-Albert László volt az egyik zsűritag, s ő adta az ifjúsági pályázat témáit is. Boldizsár a pályázat kiírásában szereplő témafelvetések közül matematika szakos hallgatóként inkább a hálózatok elmélete és alkalmazásai témát választotta, s nyáron a szakirodalmat is elolvasta erről a fejlődő és rendkívül izgalmas területről. 

„Pályázatunk címe – hiszen tanár úrral együtt dolgoztunk rajta, ez a különdíj az ő elismerése is – A Barabási–Albert-modell egy módosított változatának vizsgálata. A híres kutató könyvének olvasásakor merült fel, hogy lehetne a róla is elnevezett modellt tovább módosítani” – fordítja le egyszerűen érthetőre munkáját Horváth Boldizsár. Bárkinek szívesen megmutatja pályázatát, de előre szólunk, kevesen fogják érteni…

„Pedig a hálózatok, gráfok életünk minden területén jelen vannak, nagymértékben meghatározzák mindennapjainkat. Fontos, hogy a hálózattudomány területén újabb és újabb eredményeket érjünk el, hiszen ezáltal ismerhetjük meg jobban a 21. századi világot. Mindenütt találhatunk hálózatokat környezetünkben, hiszen erre épül például a Facebook vagy a levelezési rendszerek, ezek tanulmányozása új kérdéseket vethet fel bennünk, kutatásra indíthat” – hozza kicsit még közelebb a laikusokhoz a témát Boldizsár, aki beleásta magát a hálózatok és gráfok világába, s a jövőben még inkább elmélyülhet benne, hiszen a Bolyai pályázat különdíjasaként nyereménye éppen az, hogy megfigyelőként bekapcsolódhat Barabási Albert László kutatócsoportjába. 

„Nagyon örülök Boldizsár sikerének, rengeteget dolgozott-dolgoztunk érte. Én ezt már nem is tanár–diák, hanem inkább matematikával foglalkozó munkatársak együttes projektjének éltem meg, hiszen nagyrészt nem azt tanítottam meg Boldizsárnak, amit már magam azelőtt is tudtam, mert nekem nem a hálózatok elmélete a szakterületem. Inkább együtt haladtunk egy új témában, és megismertük annak elméletét, egy szeletét” – mondta el a közös munkáról dr. Zsuppán Sándor

„Sőt magam is ezen munka alatt tanultam meg például a Python programozási környezetet, hogy az elméletet átültethessük a gyakorlatba. Örülök, hogy Boldizsár megtapasztalhatta a matematikai kutatómunka szépségét, annak meg még inkább örülök, hogy egy olyan világhírű tudós kutatócsoportjában szerezhet további tapasztalatokat, mint Barabási Albert László” – tette hozzá a tanár úr.