Kicserélik a tetőt és új színt is kap a Kuzma-ház Kőszegen

A Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium újabb épülete szépül meg néhány hónapon belül. A Kuzma-ház felújítása már elkezdődött, a részletekről Mesterházy Balázs igazgatót kérdeztük.

A ma az Árpád tér 1. szám alatti telken álló épület története háromszáz évre visszakövethető. Első tulajdonosának neve − Johann Erhard − 1716-ból ismert. A házat először 1815- ben írták össze, de minden bizonnyal már régebben is állt ott épület, amelyet a kőszegiek Kuzma-háznak neveznek egykori tulajdonosa, Kuzma Samu után. Tulajdonosai 1901-ben adták el a házat a Dunántúli Evangélikus Egyházkerületnek.

Gyurátz Ferenc püspök javasolta, hogy kétemeletesre építsék: ez a tervezett evangélikus tanítónőképző intézet helyiségigényét elégítette volna ki. A műemlék épületben az iskola pedagógusai laktak és laknak részben még ma is: mint az igazgatótól megtudtuk, három családnak alakítottak ki benne szolgálati lakásokat. 1948-ban államosították, majd a rendszerváltás után visszakapta az evangélikus egyház. Az épület L alakú alaprajzú, romantikus stílusú, homlokzatán fogsoros és egyéb díszítés látható, udvara függőfolyosós.

Már elkezdődött a 30 millió forint költségű külső felújítása, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház támogat. A kivitelezés a tervek szerint márciusig tart. Elkezdték bontani a tetőt, kicserélik majd, és a gerendázat is megújul, valamint új színt is kap a ház, mindezt úgy, hogy a jellegét megőrzi.

 

Forrás: vaol.hu, szöveg: Tóth Kata

 

Cikk a Vaol.hu oldalán.