Csepregi megemlékezésünk a Duna TV-ben

 

Közös istentisztelettel emlékeztek a csepregi vérengzésre – VIDEÓK! FOTÓK!

 

 

400 évvel ezelőtt politikai és vallási indítású vérengzés történt Csepregen. A katolikus császári csapatok 1200 evangélikus polgárt felkoncoltak, templomaikat és a város nagy részét elpusztították. A kiengesztelődés jegyében 2021. január 19-én az ökumenikus imahéten egy ökumenikus istentisztelet keretében tartottak megemlékezést.

Négy püspök részvételével tartották meg 2021. január 19-én az ökumenikus imahét csepregi alkalmát, melynek keretében egyúttal megemlékeztek a csepregi mészárlás 400. évfordulójáról is. Az istentiszteletre a Szent Miklós-templomban került sor, mely 1621. januárjában a több mint 1200 áldozatot követelő vérengzés egyik helyszíne volt.

Házigazdaként Finta József római katolikus plébános köszöntötte a jelenlévőket, köztük dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspököt, dr. Veres András római katolikus megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét, Steinbach József dunántúli református püspököt, valamint Szemerei Jánost, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökét.

„Ökumenikus emlékezésünkben fontos rádöbbennünk arra, hogy a négyszáz évvel ezelőtti borzalmas események átélőinek mi, a környéken élő evangélikusok és római katolikusok egyaránt vér szerinti leszármazottai és lelki örökösei is vagyunk, akik egymással békében és szeretetben élhetünk” – mondta bevezetőjében Szemerei János püspök, majd hozzátette: „A mártírok emléke figyelmeztessen minket arra, hogy Krisztusban való egységünk egymás közti békességre és egymás iránti szeretetre kötelez minket.”

Dr. Fabiny Tamás Kol 3,12-17 alapján tartott igehirdetésében a szolidáris ökumené jegyében való összefogásra szólított fel. Az evangélikus elnök-püspök hangsúlyozta, hogy az egymásnak való megbocsátás azzal kezdődik, hogy felismerjük, mi magunk is bocsánatból élünk. „Emlékezzünk az áldozatokra indulat nélkül, harag nélkül, Isten előtti megállással. – fogalmazott. – A mai nap legyen az emlékezés és a kiengesztelődés, a közös elszánás napja.”

A svájci Grandchamp-i közösség által összeállított liturgiát követve a jelenlévő egyházi szolgálattevők a középen álló, Krisztust jelképező gyertyáról gyújtották meg a maguk mécseseit, majd azokat a csepregi áldozatok és minden üldözést és halált szenvedő keresztyén emlékére helyezték el.

Az istentisztelet zárásaként Steinbach József, Szemerei János és dr. Veres András püspökök mondtak áldást. Ezt követően a felekezetek vezetői közös koszorút helyeztek el a mártírok előtt tisztelegve.

Szöveg: Adámi Mária

A Duna Televízióban az Evangélikus magazin 2021. január 24-én bemuatott adásában is erről emlékeztek meg.

Galéria

 

Olvass tovább