Kategória: Korábban történt

Az ökumené a szeretet egysége

Szombathelyen az evangélikus templomban tartották az ökumenikus imaheti együttlétet 2019. január 24-én, csütörtökön. Az alkalmon Székely János római katolikus megyés püspök, valamint Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét.

 

A liturgiában – a helyi gyülekezetek lelkészei mellett részt vett Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke és Rostáné Piri Magda, a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperese is. Énekkel szolgált a Vox Savariae Ökumenikus Vegyeskar.

A hit egységének keresése mellett az ökumenikus imaheteknek van egy másik fontos üzenete is: meghallani szenvedő testvéreink, embertársaink kiáltását hangsúlyozta Ám 8,48 alapján tartott prédikációjában Székely János. Majd hozzátette: „Az ökumené nemcsak a hit egységét jelenti, hanem a szeretet egységét is kellene, hogy jelentse.”

Steinbach József a szegénység és gazdagság fogalmának helyes értelmezéséről beszélt Lk 4,1621 alapján. „Az újjászületés csodája az, hogy a menny gazdagsága betör, megjelenik a földi életben, és átformál engem, hogy tudjak megelégedett lenni minden helyzetben fogalmazott. Ha megtapasztaljuk Isten gazdagító kegyelmét, akkor tudunk a másiknak is adni abból, amit kaptunk.”