Használaton kívüli templomot vett Varnus Xavér orgonaművész Mezőlakon

„Ez annyira spontán volt, mint az esetemben minden – közölte Varnus Xavér a Veol.hu megkeresésére. – Egy újságban kikandikált a cikk címe, hogy eladják a templomot. Éreztem, ezt meg kell venni.
 

Használaton kívüli templomot vett Varnus Xavér orgonaművész Mezőlakon

Felhívtam Gáncs Pétert, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott elnök-püspökét, akit jól ismerek. Azt mondta, végre egy jó példa, jóra is lehet használni egy kiürült templomot. Én nem az egyháztól vettem meg az épületet, hanem a ház tulajdonosától, aki raktárként használta azt. Eljöttem Mezőlakra, megnéztem töviről-hegyire az épületet, jó adottságú. A templomba befér 140 ember, a hosszú telken negyven autó is parkolhat majd. Már megvan az orgona is, Stuttgartból érkezik januárban, addigra a helyiséget alkalmassá kell tenni. Akkora, mint a veszprémi bazilika orgonája volt, nagyobb, mint a tihanyi, 2800 sípja van, megalkudtam az építővel is, aki az áttelepítést végzi. Remélem, hogy tavasszal már megszervezzük az első fesztivált. Nagyon szeretném. A polgármester kedves, készséges. Megkérdeztem tőle, örülne-e annak, ha lenne itt egy komolyzenei fesztivál. Olyan átéléssel válaszolt, hogy éreztem, komolyan gondolja.”

Használaton kívüli templomot vett Varnus Xavér orgonaművész Mezőlakon

Az orgonaművész elmesélte, Kanadában, Új-Skóciában, ahol él, május 15-től szervez orgonafesztivált, ott addig tart a tél. Az európai tél korábban véget ér. A mezőlaki templomban másfél-két hónapos tavaszi fesztivált tervez, vasárnap délutánonként, hogy mindenki kényelmesen el tudjon menni a koncertre. A közönség örül a koncerteknek, a muzsikusok is a lehetőségnek. Mezőlakra is meghívja majd zenész barátait, régi barátságban van a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin hegedűművész házaspárral. Varnus Xavér október 27-e és november 6-a között Magyarországon koncertezik – a Művészetek Palotájában, Debrecenben, Szegeden, Zalaegerszegen –, december végéig be kell fejezni a mezőlaki épület belső átalakítását.

Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese arról beszélt, a gyülekezetnek nem volt anyagi forrása felújítani a templomot, meghaladta az erejét. Mindenki nagyon örül, hogy Varnus Xavér megvette az épületet, ismét szakrális tér lesz, rendezett, szép környezetben.

Verasztóné Magyar Melinda uraiújfalui evangélikus lelkész családja mezőlaki. Ebbe a templomba járt szüleivel, testvérével, Cecíliával, nagyszüleivel együtt, szülei itt házasodtak, itt szentelte őt lelkésszé Szebik Imre püspök. Úgy fogalmazott, fájdalmas volt látni, milyen elhanyagolt állapotba került az egykori imaház, megszűnt templomként létezni, és most öröm, hogy az épület visszakapja méltóságát. Isten jelenlétével teli hely volt, most ismét az lesz. Családja és a mezőlakiak egyaránt lelkesen fogadták a hírt.

A teljes cikk a Veol.hu honlapon olvasható.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.