Lovagi címet kapott Kemenesmagasi evangélikus „lámpása”

A Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki Sebestyén Zoltán Gyulát, Kemenesmagasi polgármesterét, a helyi evangélikus gyülekezet felügyelőjét az általa vezetett település életminőségének sokoldalú fejlesztéséért. A lovaggá ütési ceremóniát a magyar kultúra napján tartották Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

 

Sebestyen Zoltan Gyula magyar kultura lovagja avatas foto alkotohazak.shp.hu


 
 

Sebestyén Zoltán Gyula 1976-ban kezdte pedagógusi pályáját. 1981-től napjainkig a Kemenesmagasi Általános Iskola testnevelő és ének-zene tanára. 1988 és 2006 között az iskola igazgatója volt, 2014-től a település társadalmi megbízatású polgármestereként végzi szolgálatát. A Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör is az ő szakmai vezetése és irányítása alá tartozik, amellett, hogy a díjazott a térség népdalainak gyűjtésével, szülőfaluja történetének kutatásával és megemlékezések, ünnepi rendezvények, valamint a közösség erdélyi kapcsolatainak szervezésével is lelkesen foglalkozik, és nemritkán előadóként is fellép. A település evangélikus közösségének felügyelői minőségében korábban Gyurátz Ferenc-díjban részesült. A jelen elismerést életre hívó Falvak Kultúrájáért Alapítvány megítélése szerint ő a „település lámpása”.

Sebestyén Zoltán a Vaol.hu megkeresésére elmondta: hatalmas meglepetés és még nagyobb öröm volt számára a felterjesztés, majd a cím odaítélésének híre. Úgy gondolja, így kapott méltó lezárást negyvenöt éves tanítói hivatása – ugyanis a tanév végeztével befejezi pályafutását. Idejét ezentúl szeretett együttesének, valamint a Kemenesmagasi Evangélikus Egyházközség és a Vas megyei település vezetésének szenteli.

Sebestyen Zoltan Gyula magyar kultura lovagja avatas foto VN Racz Miklos