Kívül-belül megújul a pápai evangélikus templom

Közel 29 millió forintos beruházás során talajcsövezéssel, falszárító vakolattal és furatos befecskendezéssel mentesítik a megsüllyedést és repedéseket okozó nedvességtől az evangélikus templomot.
 

Elkezdődtek az evangélikus templom régóta várt felújítási munkálatai, mely során korszerű technológiákkal szüntetik meg a falak vizesedését és repedéseit. A lambéria és vakolat nélküli falakkal, ponyvákkal letakart oltárral és padsorokkal jelenleg szokatlan látványt nyújt az imahely.

Mint megtudtuk, a pápai evangélikus templom a türelmi rendelet után, 1784-86 között épült. 1884-ben építettek tornyot a hajórészéhez, és jelentős, hosszú távra tervezett alakításon esett át. A 20. század folyamán azonban megsüllyedt, amit tetőszerkezeti elmozdulások, korhadás, beázások, fali repedések jeleztek. 2016-17-ben felújították a tetőszerkezetét, egyebek mellett vasbetonkoszorút helyeztek az épületre, valamint megerősítették a tartógerendákat.

Polgárdi Sándor elmondta, rég várt pillanat válik valóra a rekonstrukció folytatásával, ugyanis 2014 óta sok projektötlet készült a Lutheránus szigeten található épületek felújítására. A kivitelezés két hete indult el a templom külső drénezésével (talajcsövezésével), és a lábazat vakolatának leverésével folytatódott kívül és belül, mintegy 480 négyzetméteren. Ehhez bent le kellett szerelni a lambériát, ami több mint négy évtizeden keresztül takarta a vizes falfelületet.

„Terveztük a két fiatorony bádogozását, valamint a födémszerkezet megerősítését, szigetelését is, ám ezek a tervezői és kivitelezői költségvetési különbségek, idő közbeni áremelkedések miatt egyelőre nem valósulnak meg. Megtörténik azonban a falak varrása, valamint három ajtó restaurálása. A munkát a Bajor Evangélikus Egyház hetvenezer euróval támogatta, továbbá a helyi önkormányzat három-, a hívek pedig eleddig kétmillió forinttal. A közel huszonkilencmillió forint összköltségű, a műemlékvédelem által is felügyelt beruházás a tervek szerint május végére fejeződik be” – számolt be Polgárdi Sándor esperes, aki reméli, a további újjáépítésre sikerül majd pályázati forrás(oka)t nyerniük.

Németh Tamás építési műszaki ellenőr kifejtette, a legtöbb gondot a falakba felszivárgó nedvesség jelenti, ugyanis hiányzik a vízszintes talajnedvesség elleni szigetelés.

„Ezt próbáljuk most valamilyen módon kiküszöbölni. Kétféle eljárást alkalmazunk: egyrészt elvezetjük az épület mellől a vizet a csövekkel. Az árkokat vízáteresztő kulé (speciális folyami) kaviccsal töltöttük fel, így a talajvíz könnyen belefolyik az elvezető csőbe. Másrészt – mivel ez nem oldja meg a templomalap alatti nedves föld problémáját – az átnedvesedett és már levert vakolat helyett falszárító változat kerül fel, ami engedi majd kipárologni a falba szivárgott nedvességet. Illetve furatos injektálással szintén szigeteljük a falat” – magyarázta a műszaki ellenőr.

Németh Tamás hozzátette, a falrestaurátorok többféle réteget találtak. Szemmel láthatóan az eredeti fehér falakra nemcsak festettek, de rá is vakoltak. A restaurátori szakvélemény alapján határozzák meg a további feladatokat.

 

További képek a Veol.hu oldalán.