Lut(h)erem Közösségi tér nyílt a fiatal evangélikusoknak Zalaegerszegen Frissítve!

Új közösségi térrel gazdagodtak a megyeszékhelyi evangélikusok. Vasárnap adták át a Zárda utcai parókia alagsori részében kialakított Lut(h)erem nevű közösségi helyiséget.

 

Az avatás előtti percekben Zsugyel Kornél lelkész a zaol.hu érdeklődésére arról szólt, hogy az evangélikus közösség bővülő számú csoportjai számára kívántak megfelelő körülményeket biztosítani. A Lut(h)erem elsősorban a fiatalokat szolgálja majd, a felső szint pedig az időseké lesz.

A templomi istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét, szavaihoz a 126. zsoltárt választotta alapnak.

A prédikációt követően az önkormányzat nevében Balaicz Zoltán polgármester mondott köszönetet az evangélikus közösség városépítő munkálkodásáért. Ebbe illeszkedik a Lut(h)erem, ami a fiatalokat, tehát a jövőt szolgálja, és ennél nincsen fontosabb, tette hozzá. A beruházásról Kiss Bódog Zoltán, a gyülekezet felügyelője számolt be. Szavaiból kitűnt, hogy az ifjúságot szolgáló terem kialakítására egymillió forintot szántak pályázati támogatásból. A munkálatok előtti felmérésekor azonban kiderült, a Zárda utcai épület állaga komoly beavatkozást igényel. Ennek költsége azonban a rendelkezésre álló pénzt többszörösét érte el. A fedezet előteremtésében segítségükre volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, akinek közbenjárásával négymillió forint kormányzati támogatást kapott beruházás. Ezt egészítette ki a városi önkormányzat 700 ezer forinttal, míg az egyházkerület további félmillió forintot adott. Ily módon az elodázhatatlan épületszigetelés megvalósulhatott, a terem is elkészülhetett. A közel egy évig tartó munkálatok Simon Zoltán, a gyülekezet műszaki gondnokának szervezésében zajlottak le, rendkívül méltányos áron és emellett kiemelkedő minőségben, ahogy ezt Kiss Bódog Zoltán megfogalmazta.

Az istentiszteletet követően a háromszáz lelket számláló evangélikus közösség számára a Lut(h)erem kulcsait Zsugyel Kornél vette át Simon Zoltántól, majd pedig Szemerei János áldotta meg a termet, amit hívek birtokba is vettek.

Isten szeretetének nyomai – Elkészült a „Lut(h)erem” Zalaegerszegen

 

A Lut(h)erem nevet kapta az az ifjúsági közösségi tér, amelyet a zalaegerszegi egyházközség gyülekezeti házának alagsorában alakítottak ki. Az elkészült helyiségeket ünnepi istentisztelet keretében adták át 2020. október 4-én, vasárnap.

Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke Zsolt 126, 1-6 alapján tartott igehirdetésében arról beszélt, hogy a múlt és jelen csodáiban Isten hatalmának, szeretetének jeleit ismerhetjük fel. „Tekinthetünk reménységgel a jövőbe. Nemcsak a bűnnek vannak nyomai a világban, hanem Isten szeretetének is” – fogalmazott.

Ezt követően, Kiss Bódog Zoltán helyi felügyelő tájékoztatta a jelenlévőket az elvégzett munkálatokról. Elmondta, hogy a mintegy 6,7 millió forint értékben megvalósult beruházáshoz négymillió forint kormányzati támogatást kaptak, valamint az egyházkerület és az önkormányzat is hozzájárult anyagi forrásokkal, majd Balaicz Zoltán, a város polgármestere jókívánságait fejezte ki a gyülekezetnek.

Az istentisztelet végén a hívek átvonultak a gyülekezeti ház udvarára, ahol Simon Zoltán gondnok átadta a kulcsokat, és Zsugyel Kornél helyi lelkész ünnepélyesen kinyitotta a közösségi tér ajtaját. Ezután Szemerei János püspök Isten áldását kérte az épületre.

A hálaadó alkalom az udvaron felállított asztalok mellett, szeretetvendégséggel zárult.