A felújított barlahidai gyülekezeti ház az egész falut szolgálja Frissítve!

A gyülekezeti ház annak az összefogásnak a szimbóluma, amely az evangélikus egyházközösség és a falu önkormányzata, a település lakói között valósult meg.

 

 

Hári Barnabás, a mintegy százlakosú göcseji község polgármestere mondta ezt azon a nagyszabású rendezvényen, amelyet 2020. október harmadikán, szombaton tartottak Barlahidán.

A program istentisztelettel kezdődött, amelyen a helyi evangélikus templom építésének és felavatásának 85. évfordulójáról is megemlékeztek. Az ünnepi eseményen Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét, aki már a templomi alkalom alatt utalt arra, hogy sikerült felújítani azt a régi gyülekezeti házat, amelyet ma már nemcsak az egyházközség, de a faluközösség is használ.

Az istentisztelet keretében mutatták be dr. Jáni János most megjelent, Evangélikus sziget a Göcsejben című könyvét. A zenei szolgálatot két országos hírű klasszikus zenész, Németh Csaba orgonaművész és Komlóssy Gábor trombitaművész biztosította, akik rövid koncertet is adtak a templomi eseménybe ágyazva.

„Nagy utat tettünk meg, és most örülünk, hogy a célban vagyunk – mondta a már jobbára közösségi vagy kultúrházként nevezett épület felújítása kapcsán a helyi gyülekezet lelkésze, Zsugyel Kornél. – A barlahidai gyülekezeti házat a külső szemlélő is lerobbantnak látta, és aki belépett, nem változtatott a véleményén. Mindenki tudta, hogy szükséges a felújítás, de a mindössze 30 főt számláló szórványgyülekezetnek nem volt anyagi lehetősége arra, hogy belevágjon a munkába. Ekkor sietett segítségünkre a Magyar Falu Program, melynek keretében a ház felújítására 15 millió forintot nyert gyülekezetünk. Már ekkor tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen amikor meg­ítélik a támogatást, azzal nemcsak pénzt, de felelősséget is kap az ember, hogy a legjobb munkát végezze el” – mutatott rá Zsugyel Kornél.

Hozzátette, a 15 millió forintos támogatás önmagában nem volt elegendő az épület teljes körű felújítására, ezért a község önkormányzata a kiadások fedezetére további közel 8,5 millió forintot biztosított, míg a falu lakossága közösségi összefogással, valamint egyes munkafolyamatok átvállalásával segítette a beruházás megvalósítását.

Összefogás és jövőkép – Megújult a gyülekezeti ház Barlahidán

 

A Magyar Falu Program és a helyi önkormányzat támogatásával újult meg a falu kulturális programjainak is helyet adó gyülekezeti ház Barlahidán. Az épületet a zalaegerszegi egyházközséghez tartozó szórvány idén 85 éves templomában tartott zenés istentisztelet keretében adták át 2020. október 3-án.

Az ünnepségen Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Zsugyel Kornél helyi lelkész vett részt, Németh Csaba orgonaművész és Komlósi Gábor trombitaművész barokk és reneszánsz műveket adtak elő, emelve az alkalom fényét.

„Isten nagy dolgokat visz végbe a nehéz helyzetbe került emberekkel” – hangsúlyozta Zsolt 98,1 alapján mondott prédikációjában Szemerei János. „Az Ő megtartó szeretete mutatkozott meg abban, hogy 1935-ben a helyiek és távolabbiak adományaiból felépülhetett a templom” – mondta, majd hozzátette: „Gondviselését látjuk a gyülekezeti ház megújulásában is, mely mögött összefogás és jövőkép van.”

Ezt követően, Zsugyel Kornél beszámolt az elvégzett munkákról, melyekhez a Magyar Falu Program tizenötmillió forint, a helyi önkormányzat pedig nyolc és fél millió forint segítséget nyújtott, de sokan társadalmi munkájukkal is hozzájárultak a projekt megvalósításához.

Hári Barnabás polgármester köszöntőjében kiemelte: a gyülekezeti ház egyfajta kultúrházként is funkcionál a településen. „Az épület jelképe az összefogásnak a gyülekezet, az önkormányzat és a község lakosai között” – fogalmazott.

Az istentisztelet végén bemutatták dr. Jáni János Evangélikus sziget Göcsejben című, a barlahidai gyülekezet történetét feldolgozó könyvét. A szerző beszédében összefoglalta a település és a közösség történetét, felsorolva az itt szolgáló lelkészek és tanítók neveit is.

Zárásként a jelenlévők átvonultak a gyülekezeti ház elé, ahol a kulcsok átadását követően, Szemerei János püspök megáldotta a felújított épületet. Az ajtón belépve pedig szeretetvendégség várta a híveket.