A Líceumból indult az első magyar női fotós, aki World Press Photo fődíját érdemelte

Budapest – Megnyílt az idei World Press Photo kiállítás a Nemzeti Múzeumban és a díjazottak között látható a fődíjas felvétele, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumból indult Horváth Eszter fotója is.

 

Horváth Eszter a Líceumban érettségizett, az előző tanévben dr. Kalmár Sándor biológia tanár meghívására vissza is látogatott iskolánkba. Az Északi sarkot is megjárt fotós előadásából akkor kiderült: aki igazán hisz önmagában, meg tudja valósítani álmait.

Eszter el is mesélte az őt hallgató licistáknak, hogy a MOSAiC expedíció, amin részt vett, egy minden eddiginél komplexebb északi-sarki kutatás, amely során a Polarstern kutatóhajó egy évre befagy az Északi-sark egyik jégtáblájába és ott bázist alakítanak ki a hajó körüli jégen. A bázison folyamatosan méréseket végeznek: a levegő, jég, víz változásait kutatják. Máris forradalmi eredményeket kaptak, a szakemberek a kutatás végén pedig publikálják megfigyeléseiket. Horváth Eszter közel négy hónapot töltött a hajón, de tavasszal újabb hetekre tért még vissza, az expedíció idején készítette azt a felvételt, amit fődíjjal jutalmazott a rangos nemzetközi zsűri.

Horváth Eszter a Líceumban hangsúlyozta: a Berzsenyi padjából indulva jutott el oda, ahol ma van, példája mindenkit bátoríthat.

„Merjetek hinni az álmaitokban, tegyetek érte lépésről lépésre. Ha egyet lépünk a célunk felé, a következő lépést az élet fogja segíteni!” – hangsúlyozta előadásában. Hozzátette, hogy bár 18 évesen még nem tudja az ember biztosan, mit is akar kezdeni az életével, de nem baj, ha később fogalmazzuk meg céljainkat, sohasem késő elindulni a helyes irányba. A lényeg, hogy olyan munkánk legyen, amiben boldogok és sikeresek lehetünk.

Eszter dokumentalista fotográfiával foglalkozik, ma már főállásban a német, kizárólag sarkkutatással foglalkozó Alfred Wegener Institute-nak (AWI) dolgozik, emellett rendszeresen publikál neves folyóiratokban (pl. National Geographic, New York Times), és számos nemzetközi fotós díjat is magáénak tudhat.

A líceumi érettségit követően, a Soproni Egyetem közgazdasági karán folytatta tanulmányait, ott szerzett diplomát, majd Bécsben kezdett dolgozni. A fotózásba csak később szeretett bele, ekkor jött rá, hogy ez az, amivel hivatásszerűen akar foglalkozni. Ma legfőbb célja, hogy képei révén felhívja a figyelmet a klímaváltozásra és a sarkvidék sérülékenységére.

Az idei World Press Photo kiállításra csaknem 74 ezer beérkezett képből válogatta ki a nemzetközi zsűri azt a 151 felvételt, amely megtekinthető a tárlaton. Köztük Horváth Eszteré, az első magyar nőé, aki fődíjat kapott a rangos nemzetközi versenyen. Eszter a környezet kategóriában lett első Egy jegesmedve és bocsa című munkájával.