Új harang zúg Ménfőcsanakon

A győr-ménfőcsanaki gyülekezetben 2020. szeptember 27-től az új harang hívja a híveket a templomba, az új úrvacsorai készlet pedig a lelki, hitbéli összetartozást fogja szolgálni.

 

 

Szeptember negyedik vasárnapjának reggelén ragyogó napsütés fogadta a győr-ménfőcsanaki evangélikus gyülekezet tagjait. A templom mellett felszalagozva és feldíszítve ott állt az új harang, hogy felemelkedve a toronyba kerüljön a kiszolgált öreg vasharang helyett.

60 évvel ezelőtt a gyülekezet rendkívül nehéz időszakban határozta el, hogy szeretné, ha temploma lenne. Laborczi Zoltán lelkésszel együtt az akkori gyülekezeti tagok álma megvalósult, felszentelték a templomot. A toronyba évekkel később csak úgy került harang. Az akkori iskola kertjében álló harangláb vasharangját vitték a templomtoronyba. Sok-sok év telt el, de a gyülekezet nem tett le arról, hogy egyszer egy valódi ércharang kerüljön a templomba. Sok ember anyagi áldozatának, munkájának és Németh Jenő gondnok szervezésének eredménye, hogy ma az új harangot – ami Gombos Miklós őrbottyányi harangöntő műhelyében készült – a toronyba lehetett húzni. Az ünnepi istentisztelet igazi örömünnep lett. Nemcsak az új harang, hanem egy új úrvacsorai készlet is áldást kapott.

Szemerei János püspök felszentelése után a harang elindult őrhelyére, hogy néhány órával később már hangjával is hirdesse Isten dicsőségét.

A régi vasharang sem fog pihenni, hiszen visszatér régi szolgálati helyére, az iskola kertjébe, ahonnét 60 évvel ezelőtt elindult. A 60 évvel ezelőtt élt ősökre emlékezve azzal tisztelegtek a mai utódok, unokák, hogy a régi álmokat megvalósították.

Megtörtént az őrségváltás.

VIDEÓK: