Karantén lelkészek– Kaposvári helyzetkép

Éppen egy évvel ezelőtt döntött úgy a kaposvári evangélikus gyülekezet presbitériuma, hogy jelentős fejlesztést hajt végre média terén a gyülekezetben. Ezért aztán nem érte váratlanul őket a digitális istentiszteletekre való átállás, hiszen volt már benne gyakorlatuk. Pongrácz Máté és Pongráczné Győri Boglárka lelkészeket kértük arra, foglalják össze nekünk eddigi tapasztalataikat.

Meglévő infrastruktúra

Nagyon érdekes volt megélni nekünk az elmúlt hónapokat, mert tudat alatt mintha készültünk volna erre a helyzetre, vagy Isten készítette volna rá gyülekezetünket. Egy évvel ezelőtt indult el az élő istentisztelet-közvetítésünk, amely nemcsak az interneten, de a gyermekórán lévő szülőknek is lehetőséget biztosított az istentiszteletek követésére. Az online istentiszteleteink egy év alatt több mint 10.000 megtekintéssel zártak, melynek igazi öröme az volt, hogy a statisztikák szerint a megtekintők legalább a prédikációkat meghallgatták videóinkon! 

Ennek hatását abban is érzékeltük, hogy az elmúlt egy évben elképesztő módon megugrott a gyülekezetünkhöz közvetetten kapcsolódók száma, akikről nem is sejtettük, hogy hozzánk tartoznak, emellett pedig a rendszeres templomba járók visszajelzései is meglepőek voltak, hisz nagyon sokan a templomból hazatérve otthon újra meghallgatták az istentiszteletet vagy legalább a prédikációt.

Nagy félelmünk volt, hogy esetleg az online istentisztelettel fogyni fog a templomba járók száma, de Istennek hála, inkább a közösséghez tartozás erősödését váltotta ki.

Megérkezett a vírus, több mint 1.000 megtekintő egy vasárnap

Amikor márciusban a vírus megjelent, azon kevés gyülekezetekhez tartozhattunk, akiknek meglévő infrastruktúrája volt a helyzet kezelésére és nemcsak képben, de hangban is jó minőségű istentiszteletet tudtunk közvetíteni a templomok bezárása után. Így történt, hogy az első zárt templomi alkalmainkat átlagban 1000 ember követte nyomon. A statisztikák megdöbbentőek voltak, hiszen több mint 25 percet töltöttek átlagban a közvetítés előtt a megtekintők, tehát nem csak véletlen megtekintő, hanem tudatos néző volt ez a hatalmas mennyiségű ember.

Olvassuk el együtt János evangéliumát (#olvassbibliat)

A mi kaposvári közösségünk a hétköznapokban nem csak istentiszteleti alkalmakból áll, rengeteg kisközösségünk van, ahol a fókuszban mindig Isten igéje van. Ennek apropóján gondoltunk ki a vírus megjelenése pillanatában egy kihívást, hogy húsvét ünnepéig olvassuk el együtt János evangéliumát. Szerettünk volna ezzel valami aktivitást kiváltó lehetőséget biztosítani a gyülekezeti tagok és a gyülekezet között.

A kihívás lényege, hogy minden reggel a Facebookon rövid bejelentkezésünkben elmondtuk az aznapi igét, valamint egy-két gondolatot hozzáfűztünk (ebből közel 30 db készült, amely megtekinthető lesz a YouTube-on is). Emellett pedig csütörtökön igemagyarázatot tartottunk, vasárnap pedig János evangéliuma alapján prédikáltunk. 

Minket is meglepett, hogy a gyülekezetünk peremén lévő emberek csatlakoztak be legaktívabban a kihívásba, olyan szülők, fiatalok jeleztek vissza, hogy követik kihívásunkat, akik nem rendszeres templomba járók. Ez nagyon fontos visszajelzés volt számunkra, ami megmutatta, hogy teljesen új utakon tudjuk elérni a mai fiatal generációt.

Ennek hatására döntöttünk úgy, hogy ezt a sorozatot fent hagyjuk a Youtube csatornánkon, így aki a későbbiekben szeretné elolvasni az írást, videóink segítségével bármikor megteheti.

Újabb kihívás

A kihívás lezárása után, a nagy érdeklődés miatt újat fogalmaztunk meg, pünkösdig János apostol leveleit fogjuk közösen elolvasni.

Vlog | Kedd este

Emellett a YouTube csatornánkon egy vlogot is indítottunk. Régóta követjük a Youtube vlogos műfaját és nagyon szeretjük azokat a pár perces videókat, amelyeket fiatalok osztanak meg egymás között a YouTube-on. Mi is több házaspárt, vlogost követünk és rendszeresen nézzük videóikat. Ennek apropóján gondoltunk arra, hogy jó lenne, ha ezen a területen is meg tudna szólalni az egyház.

Katolikus részről egy-két pap jó minőségben próbálkozik, ebbe a protestáns légüres térbe próbálunk mi is valamiféle evangélikus tartalmat bevinni. Azonban nagyon fontos, hogy itt csak minőséggel lehet belépni, mert elképesztően kritikus a vlogos műfaj. Ezért próbáltuk teljes mértékben átvenni a műfaj sajátosságait videóinkban. 

A koncepciónk lényege, hogy evangélikus lelkész házaspárként olyan, a fiatalokat is érintő kérdéseket vegyünk elő, amely által közelebb kerülhet hozzájuk egy lelkész. Szeretnénk olyan témákat is érinteni, amelyek segítségével tisztában lehetnek az egyház alapvető tanításával és azzal, hogy mit is jelent evangélikusnak lenni.

Nagy eredmény számunkra, hogy a húsvéttal foglalkozó videónkat már több mint 1.000 fiatal tekintette meg, és a statisztikákból látjuk, hogy a 25-35 éves generációba tartoznak azok, akik a megtekintések nagy részét adták. Külön öröm, hogy nemcsak ráklikkeltek, de szinte végig is nézték azt a 10 információt, amit a húsvétról meséltünk.