Weöres Sándor bűvöletében ünnepelték a magyar kultúra napját Sopronban

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. 1996 óta közösen ünneplünk Sopronbana Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyarországi Luther Szövetség soproni csoportjainak, valamint a Soproni Kálvin Kör tagjaival. Ebből az alkalomból hallhattuk a „Szolga csak egy van, az Isten” című, Weöres Sándor műveiből összeállított ünnepi előadást a Soproni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán, 2020. január 22-én, szerdán este.

Az ünnepi előadáson részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester és Tóth Éva önkormányzati képviselő is.

Az est főszereplői Gryllus Dániel, Kossuth-díjas előadóművész és dr. Fabiny Tamás, evangélikus elnök-püspök voltak. Az est fényét emelte a Fidelissima Vegyeskar és Molnár Anikó színművész előadása.

Ez a nap egybe esik Weöres Sándor halálának 31. évfordulójával is. Eredetileg az előadás egyetlen ünnepi alkalomra készült: Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, 2013. június 22-én a költő szülőfalujában, a Vas megyei Csöngén hangzott el.

A szó és a zene segített közelebb kerülni Weöres Sándor istenkapcsolatának megismeréséhez, Csöngéhez fűződő kötődésének költészetét gazdagító hatásához. Fabiny püspök személyes élményekkel is gazdagította teológiai versértelmezéseit, hiszen édesanyja szintén a kemenesháti Csöngén született. Az előadáson a muzsikus és a teológus párbeszédeként együtt szolgált a szó és a zene. A püspök és a muzsikus mindketten vallják: egy vers akkor tud igazán megszólalni, ha mi magunk is dialógust folytatunk vele.