Érdemes Művész szólaltatta meg a kaposvári evangélikus orgonát

A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként Fassang László generációjának egyik legsokoldalúbb orgonaművésze. Kaposvári koncertjén nemcsak a klasszikus orgonaművészet csodájába kalauzolta a résztvevőket, de improvizációs játékstílusával a legmodernebb orgonazene titkait is feltárta hallgatóságának. Nem csoda, hogy ezen a koncerten is megtelt az evangélikus templom épülete.

 

 

Hatalmas érdeklődés övezte Fassang László orgonaművész koncertjét a somogyi megyeszékhelyen, hisz ritkaság Kaposváron, hogy a mai modern orgonamuzsika legnívósabb képviselője szólaltassa meg a hangszerek királynőjét. A Kaposvári Evangélikus Egyházközség nevében dr. Hajnal Éva presbiter, a Kaposvári Törvényszék elnöke köszöntötte a hallgatóságot, aki külön is megköszönte, hogy a művész muzsikájával segíti a jótékonysági koncert – mely a Mesebárka Evangélikus Családi Bölcsőde indulását segíti – céljainak elérését.

Fassang László világszerte koncertezik, tanít és ismeretterjesztő előadásokat tart, melyek során az orgona sokoldalúságát és irodalmának gazdagságát igyekszik a tanítványokhoz és a közönséghez minél közelebb hozni. Kivételes adottságokkal rendelkező improvizáló művész, aki tehetségét Kaposváron is megmutatta.  Kitüntetéses diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Párizsi Conservatoireo-n szerezte. Tanulmányait megszakítva 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Sapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt. Versenygyőzelmei közül kiemelkedik a 2002-es Calgary improvizációs aranymedál és a 2004-es Chartres-i interpretációs nagydíj, valamint közönségdíj. 2004 és 2008 között a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskolán improvizációt tanított, ezt követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tanára lett, ahol 2017-ben doktori fokozatot szerzett. A Művészetek Palotája orgona koncertsorozatának művészeti vezetője. Tevékenységét 2006-ban Liszt-díjjal és Príma-díjjal, 2013-ban Gramofon-díjjal ismerték el. 2014 őszétől Philippe Lefebvre utódaként a Párizsi Conservatoire-on tanított billentyűs improvizációt. 2016-ban Érdemes Művész kitüntetésben részesült.

„Abban a helyzetben vagyunk orgonisták, hogy az átlagemberekhez képest mi valóban a legtöbb időt tölthetjük el a templomban. Itt van lehetőség gyakorolnunk. Ami számomra a legfontosabb: hogy itt csönd van. Ez egy olyan miliő, amely arra ad lehetőséget, hogy az ember elmélyüljön, egymaga legyen a hangszerrel, és a hangok nyelvén kapcsolódjon az örökkévalósághoz. Aztán ezt az élményt, ezt a kapcsolatot tudja továbbadni a hallgatóságnak is” – vallott a művész az orgonista különleges sorsáról.

A kaposvári koncerten Dietrich Buxtehude, Nicolas de Grigny, Girolamo Frescobaldi, J. S. Bach, Robert Schumann és César Franck művei hangzottak el, melyekről rövid gondolatban a művész is beszélt. A koncert zárásaként egy improvizációra került sor, melyben felcsendült az evangélikusok himnuszának híres dallama mellett – a magyar népzene csodálatos gondolatain keresztül – számos mesebeli melódia.

Az improvizáció végül elcsendesedésre, az éjszaka felé vezette a hallgatóság gondolatait. Az est természetesen – csakúgy, mint a pár héttel ezelőtt megvalósított Vízkereszti Orgonakoncert – most is vastapssal zárult.

Kaposvár új orgonáját az ökumenikus imahét keretein belül legközelebb Werner Lilla fiatal somogyi orgonaművész fogja megszólaltatni 2020. január 22-én szerdán, 18 órai kezdettel a kaposvári evangélikus templomban.