Kategória: Korábban történt

Lelkészkonferencia Pápán

Változatos közösségi programokkal tűzdelt konferenciával köszöntek el a nyártól a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület lelkészei. A munkaévkezdő konferenciát augusztus 26. és 28. között, Pápán rendezték meg. A hétfői és a szerdai programok a Lutheránus szigeten, a keddiek a Pápai Református Teológiai Akadémián kaptak helyet.

Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese a Veol.hu érdeklődésére elmondta, az egyházkerület évente megtartja ezt a rendezvényt, hogy a lelkészek feltöltődve kezdjék el az új munka- és tanévet, másodsorban a helyi gyülekezet(ek) megismerése céljából. Az idei konferencián 94 evangélikus lelkipásztor vett részt hat – Fejér-Komáromi, Győr-Mosoni, Somogy-Zalai, Soproni, Vasi és Veszprémi – egyházmegyéből.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya minden évben kiadja a munkaprogramot. Az idei mottó – „Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük” (Mt 18,20) – különösen érvényes a Dunántúlra, ahol nagyon sok, különféle nagyságú gyülekezetünk van. A munkaévkezdő konferencián alkalom nyílik, hogy a lelkész kollégák találkozzanak, eszmét cseréljenek, szabadidőt is együtt töltsenek – emelte ki az esperes.

Mint felidézte, vacsorával, játékos ismerkedéssel, esti áhítattal, borkóstolóval telt az első nap. Aztán kedden a reggeli áhítatot követően Steinbach József református püspök bibliatanulmánya,

csoportos beszélgetések,

könyvbemutató,

ebéd, múzeumlátogatások és sportversenyek voltak.

Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus, az MTA Lendület-kutatócsoportjának tudományos munkatársa Hálózatok, közösségek, kapcsolatok címmel tartott előadást. A vacsora után társasjáték, esti áhítat zárta a napot.

A konferenciát pedig kerületi fórum és úrvacsorás istentisztelet Szemerei János, az egyházkerület püspöke igehirdetésével.

Polgárdi Sándor esperes megjegyezte, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegyében személyi változások történtek: Somlószőlősre Szemerei Gábor Benjámin beosztott lelkész, a Nagyalásony–Dabrony–Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközségbe pedig Mitykó András helyettes lelkész került.

A beszámoló a videó 27.15 percétől kezdődik.

https://www.evangelikus.hu/papan-gyultek-ossze-az-evangelikus-lelkeszek