Soproni licisták jártak Liszt szülőházában

Doborján – A doborjáni Liszt-központ folyamatosan igyekszik kapukat nyitni Magyarország felé. Március 30-án egy soproni diákcsoport látogathatta meg Liszt Ferenc szülőházát, és vehetett részt fiatal zongoraművészek koncertjén.

A diákok és kísérőik a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium Szakközépiskola és Kollégiumból utaztak Doborjánba. Az iskolával a kapcsolatot Eduard Kutrowatz vette fel, aki személyesen is találkozott Tölli Balázs igazgatóval - mondta Gonda Gábor, a Liszt-emlékmúzeum munkatársa.

Gonda Gábor hozzátette: azért esett a soproni líceumra a választásuk, mert az iskolában nagy hagyományai vannak a zeneoktatásnak, emellett pedig nemzetiségi német nyelvi tagozat is működik, így nyelvi akadályok sem nehezítik majd a kooperációt.

A központ két intendánsa, Eduard és Johannes Kutrowatz személyesen fogadta a Magyarországról érkező küldöttséget, akiket egy különleges megtiszteltetés is ért: látogatásuk alkalmából lekerült Liszt Ferenc egykori Erard-zongorájának klaviatúrájáról a borítás, és a világhírű zongoraművész Eduard Kutrowatz a muzeális értékű hangszeren szólaltatta meg Liszt 2. noktürnjét.

A diákok Gonda Gábor ismertetéséből megismerhették Doborján híres szülöttének művészi és magánéletét, ezt követően pedig beléphettek a 2006-ban épült hangversenyközpontba is, ahová egy koncertre voltak hivatalosak: a nagy népszerűségnek örvendő Liszt-fesztiválon díjnyertes fiatal zongoraművészek hangversenyét hallgathatták meg, amelynek műsorán is Liszt Ferenc művei szerepeltek.

A magyar zeneoktatás fontos része Liszt Ferenc munkássága, de a soproni tanulók még ennél is többet foglalkoznak a Liszt-életművel, annak helytörténeti vonatkozásai miatt. Doborján 1921-ig Sopron vármegyéhez tartozott, a 9 éves Liszt pedig első koncertjét Sopronban adta, 1820 októberében, és később többször volt a város vendége. Emlékét ma is több intézmény neve őrzi - mondta Takács Andrea, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium énektanára.

A doborjáni látogatás csak az első lépése volt a két intézmény együttműködésének. A tervek között szerepel az is, hogy a Kutrowatz-testvérek ellátogatnak a soproni Berzsenyi Líceumba, ahol Liszt Ferenc művészetéről tartanak előadást, és elő is adnak majd néhányat Liszt darabjai közül.

A burgenlandi község, Doborján pedig ősszel újabb intézménnyel gyarapodik. Az új faluközpontban tematikus könyvtár nyílik meg, amelyben Liszt Ferenc műveinek kottáit, hangfelvételeit és a komponistáról és életművéről szóló szakirodalmat böngészhetik, kutathatják majd a téma iránt érdeklődő diákok, kutatók.